STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE STVARNO LOŠE PITI KAFU NA PRAZAN STOMAK: Srbi, ovom odgovoru se NISTE NADALI
Kafa, Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

MORATE ZNATI

STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE STVARNO LOŠE PITI KAFU NA PRAZAN STOMAK: Srbi, ovom odgovoru se NISTE NADALI

Gastroenterolog otkrio kako kafa utiče na vaše zdravlje ako je pijete na prazan stomak

Objavljeno:

Mnogima dan počinje šoljicom omiljenog crnog napitka, pre doručka. To ne mora nužno biti loše, ali evo kakve posledice ima ta navika, i kako da je ispravite:

„Mnogo je prednosti koje su povezane sa konzumiranjem kafe kada je u pitanju gastrointestinalni trakt“, kaže gastroenterolog dr Sunana Sohi.

Kafa utiče na nivo želudačne kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki ljudi mogu da se suoče sa problemima kao što je dispepsija, koja je u osnovi loša probava.

„Ali to se lako može rešiti izbegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šoljici vašeg omiljenog napitka uz hranu“, kaže Sohi.

Kofein stimuliše proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želudačne kiseline. Iako ovo drugo jedinjenje pomaže u pokretanju procesa varenja, ono takođe povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, jedinjenja koja se nalaze u kafi, takođe doprinose nivou kiselosti u crevima.

Kafa
foto: Tamara Trajković

„Kafa ima pH vrednost oko 5, dok naša želudačna kiselina ima pH oko 2, što je čini kiselijom. Kao rezultat toga, naš stomak, koji je takođe ispunjen sluzom koja ga štiti, trebalo bi da bude u stanju da podnese kiselinu izazvanu ispijanjem kafe“, objasnio je gastroenterolog iz Bostona dr Suprija Rao.

Međutim, zaista sve zavisi od pacijenta. Sve što jedete izaziva proizvodnju želudačne kiseline, a kafa proizvodi više. Dakle, ako se osećate naduto ili imate bol u gornjem delu stomaka i mučninu nakon što popijete kafu na prazan stomak, imate problem sa tim.

Ovu teoriju je potvrdilo nekoliko studija, uključujući i jednu objavljenu u Medicinskoj biblioteci. Konkretno, prema istraživanju, kafa može doprineti opuštanju donjeg sfinktera jednjaka, omogućavajući hrani da pobegne u jednjak i izazove žgaravicu.

Jednostavno rečeno, ispijanje kafe na prazan stomak povećava proizvodnju želudačne kiseline. Veći nivoi tečnosti ne izazivaju probleme za mnoge ljude, ali mogu izazvati nelagodnost za neke. Ako spadate u tu grupu, ali ne možete da se odreknete svog prvog jutarnjeg kofeinskog napitka, pokušajte da uživate u njemu uz zalogaj hrane, koji u tom slučaju služi kao amortizer, prenosi ordinacija.hr

Bonus video: Kolonoskopija- rutinski pregled, ili rizik po život?

01:25

Kolonoskopija- rutinski pregled, ili rizik po život?

(Espreso/Citymagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.