VLASNICI O OVOME NE VODE RAČUNA I TAKO DOVODE I SEBE I LJUBIMCE U OPASNOST: To dovodi do ŠIRENJA BAKTERIJA po kući
Pas, Foto: TikTok Printscreen/buddysmartz

pažnja

VLASNICI O OVOME NE VODE RAČUNA I TAKO DOVODE I SEBE I LJUBIMCE U OPASNOST: To dovodi do ŠIRENJA BAKTERIJA po kući

Zbog vaše nepažnje možete se razboleti i vi i oni!

Objavljeno:

Imati kućne ljubimace unači imati i veliku odgovornost, kako prema njima, tako i prema sebi. Najvažnije je da održavate higijenu njihovih stvari i prostora kako ne bi došlo do bolesti. Međutim, jedna stvar na koju vlasnici pasa često zaboravljaju je činija za hranu.

Istraživanje koje je sprovela Uprava za hranu i lekove (FDA) prošle godine pokazalo je da 22 odsto vlasnika štenaca čisti sud jednom nedeljno, a 18 odsto ga pere svaka tri meseca ili uopšte ne pere.

Pas
foto: Dmitry Andreev / Alamy / Alamy / Profimedia

U studiji je navedeno da ovo "predstavlja značajan rizik po zdravlje kućnih ljubimaca i vlasnika", jer stvara okruženje u kojem se razmnožavaju štetne bakterije, kao što su salmonela i listerija.

I salmonela i listerija mogu izazvati dijareju, groznicu, grčeve u stomaku i mučninu kod ljudi, sa težim simptomima kod trudnica, dece, odraslih starijih od 65 godina i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Doktor veterine Šon Mekromak podseća vlasnike kućnih ljubimaca da peru činije za hranu nakon svake upotrebe kako bi sprečili bolesti.

- Kao što ne bismo jeli više puta iz istog tanjira sa ostacima hrane, tako ne bi smeli ni naši kućni ljubimci. Preostala hrana može dovesti do rasta bakterija tokom vremena, a neke od tih bakterija su potencijalno štetne ne samo za naše ljubimce, već i nas. Naši kućni ljubimci nemaju najbolju oralnu higijenu, osim ako im svakodnevno ne peremo zube, tako da prljave posude mogu da stvore prilično neprijatne i nehigijenske uslove.

Pas
foto: Printscreen/Instagram/bumper.theluckdragon

Veterinar preporučuje da čistite posudu vašeg psa i da sakupljate pribor "svakog dana da biste bili sigurni".

- Prati ih vrelom vodom sa sapunom i četkom za ribanje svakodnevno je dobra ideja. Verovatno je dobra ideja da odvojimo pribor za pranje kućnih ljubimaca od našeg, opet zbog rizika od unakrsne kontaminacije bakterijama sa kojima se naši kućni ljubimci mogu lako nositi, ali mogu izazvati bolest kod ljudi.

- Ovo je posebno važno ako u svom domaćinstvu imate mlade, stare, imunokompromitovane ili trudne osobe. Postavlja se pitanje da li da njihove sudove perete u mašini za sudove. Nekima ne smeta da mešaju, ali svi mi imamo sopstvene higijenske navike i ako želite da budete potpuno bezbedni, preporučio bih vam da odvojeno perete činije za hranu za kućne ljubimce i vaše.

Majke i snajke

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.