STUDIJA OTKRILA KOJA RASA PASA JE NAJMANJE INTELIGENTNA: Izgledaju prelepo i svi ih vole, ali teški su za ČUVANJE
Pas, Foto: Printscreen Youtube/Legolas the Afghan Hound

za ljubitelje životinja

STUDIJA OTKRILA KOJA RASA PASA JE NAJMANJE INTELIGENTNA: Izgledaju prelepo i svi ih vole, ali teški su za ČUVANJE

Avganistanski hrt, prema profesoru Stenliju Korenu sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, zauzima mesto najmanje inteligentne rase pasa

Objavljeno:

Studija sprovedena na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj razotkrila je da je belgijska malinoa, od stotina priznatih rasa pasa, proglašena najinteligentnijom na svetu. Osvojivši 35 od 39 poena na kognitivnim testovima i zadacima, ova rasa zauzela je zasluženo prvo mesto. I dok je pažnja bila usmerena na najinteligentnije, naučnici su istraživali i one sa drugačijim sposobnostima.

Avganistanski hrt, prema profesoru Stenliju Korenu sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, zauzima mesto najmanje inteligentne rase pasa kada je u pitanju razumevanje i poštovanje komandi. Koren, autor knjige "Inteligencija pasa" iz 1994. godine, je svojedobno rangirao 130 rasa pasa od najinteligentnijih do "najmanje inteligentnih".

Pas, Malinoa
foto: Printscreen Youtube/Belgijski Ovcar Malino

Ovo rangiranje baziralo se na anketama u kojima je učestvovalo preko 200 kinoloških sudija iz SAD-a i Kanade. Oni su ocenjivali poslušnost pasa, što je rezultiralo jasno istaknutim rasama.

Avganistanski hrt, sa svojom niskom "inteligencijom poslušnosti", zauzeo je prvo mesto kao najmanje obučavan pas. Iako poznat po svojoj eleganciji i svilenkastoj dlaci, ova rasa zahteva veći broj ponavljanja komandi kako bi ih razumela.

Na drugom mestu je basenji, lovački pas sa visokim nivoom energije, ali ne i visokom spremnošću za reagovanje na komande. Ipak, opisuju ga kao inteligentnog u drugim aspektima, poput donošenja odluka u svojim interesima.

Činuk, Pas
foto: PrintScreen/ YouTube/ Dog Breeds

Buldog se nalazi na trećem mestu, zbog svoje sposobnosti da razume komande i nove zadatke, ali može biti tvrdoglav u procesu obuke. Čau čau je odmah iza njega.

Borzoj, ili ruski hrt, karakteriše nezavisnost i povremena tvrdoglavost. Bladhaund je šesti na listi, s izraženim nagonom za praćenjem mirisa koji može da odvuče pažnju od komandi.

Dok je belgijska malinoa, sa svojih 35 od 39 poena, ponela titulu najinteligentnije, istraživanje je pokazalo bogatstvo različitih aspekata inteligencije pasa. Rangiranje pasmina, kako objašnjava profesor Koren, zavisi od vrste testova, te je važno razumeti da postoji više dimenzija pseće inteligencije.

Majke i snajke:

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.