DOKTORKA UPOZORILA KOJE OSOBE NE SMEJU JESTI BANANE: Mogu biti OPASNE, posebno ako imate OVU BOLEST
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

paŽnja

DOKTORKA UPOZORILA KOJE OSOBE NE SMEJU JESTI BANANE: Mogu biti OPASNE, posebno ako imate OVU BOLEST

Banane su jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa, budući da su one izvor supstanc

i korisnih za probavni sistem, regeneraciju, lečenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi.

Objavljeno:

Banane imaju mnogo pozitivnih dejstava, ali jedna grupa ljudi ipak treba da bude na oprezu ukoliko ih konzumira.

Banane su jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa, budući da su one izvor supstanci korisnih za probavni sistem, regeneraciju, lečenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi.

Međutim, prema rečima poznate ruske doktorke Tatjane Razumovske, banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crevnih bolesti u akutnoj fazi.

Osobama sa gastritisom se savetuje da jedu banane kako bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi bolje izbeći ovo voće, pogotovo kada su u pitanju zelene nezrele banane, jer one imaju visok sadržaj natrijuma i zato mogu da deluju kao diuretik.

Banane
foto: Profimedia

"Zrele banane deluju laksativno, zato je to voće najverovatnije štetno tokom poremećaja creva ili gastrointestinalnih oboljenja u akutnoj fazi. Mogu da izazovu nadutost", objasnila je doktorka Razumovska.

Ona je dodala da jedna banana daje energiju za sat vremena treninga snage ili teškog fizičkog rada, a ako se voće osuši, sadržaj kalorija u banani će se povećati pet puta.

Doktorka je upozorila i da banane kod osoba koje imaju gastritis nikako ne smeju da se kombinuju sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svežim sirom, mlekom ili jabukom.

Ona takođe navodi i da se, ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi znatno povećava, što može da bude štetno za srce.

00:42

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne!

(Espreso/Lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.