OVU STVAR MALO KO ZNA O SVOJOJ KRVNOJ GRUPI: Ta informacija je KLJUČNA i utiče na CEO ŽIVOT
Krvna grupa, Foto: Profimedia

vaŽno

OVU STVAR MALO KO ZNA O SVOJOJ KRVNOJ GRUPI: Ta informacija je KLJUČNA i utiče na CEO ŽIVOT

Krvna grupa je nasledna i nepromenjiva i može da utiče na ceo naš život. Zato je jako važno da zapamtite koja je vaša – ne samo da biste bolje upoznali svoje telo, već bi taj podatak mogao da vam spase život ili vam pomogne da spasite nečiji

Objavljeno:

Mnogi i ne znaju koja im je krvna grupa, a ta informacija nekada je ključna ako vam jednog dana zatreba hitna transfuzija ili ako budete u prilici da nekome date krv.

Krvna grupa je nasledna i nepromenjiva i može da utiče na ceo naš život. Zato je jako važno da zapamtite koja je vaša – ne samo da biste bolje upoznali svoje telo, već bi taj podatak mogao da vam spase život ili vam pomogne da spasite nečiji.

Postoji više krvnih grupa: A, B, AB i 0. Uz krvnu grupu treba odrediti da li je ona pozitivna ili negativna, odnosno ima li uz sebe znak – ili +, a to se određuje preko Rh (Rhesus) faktora. Tako postoji ukupno osam krvnih grupa: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+ i 0-.

Kada dođe do potrebe za transfuzijom, ključno je znati koju krvnu grupu imate jer primanje nepodudarne krvi može biti pogubno.

U nastavku pogledajte koje kombinacije „rade“.

– krvna grupa A- može primiti samo A- i 0-

– krvna grupa A+ može primiti samo A-, A+, 0- i 0+

– krvna grupa B- može primiti krvnu grupu B- i 0-

– krvna grupa B+ može primiti B-, B+, 0- i 0+

– krvna grupa AB- može primiti A-, B-, AB- i 0-

– krvna grupa AB+ može primiti sve krvne grupe (A-, A+, B-, B+, AB-, AB+, 0-, 0+)

– krvna grupa 0- može primiti samo 0-

– krvna grupa 0+ može primiti 0- i 0+

Kako da saznate koja ste krvna grupa

Davanje krvi, krvna grupa
foto: Petar Lazović

Ako ne znate koja ste krvna grupa, barem na nekom medicinskom dokumentu koje ste imali tokom odrastanja, naći ćete taj podatak. U slučaju da ni vaši roditelji ne znaju koja ste krvna grupa, to možete saznati jednostavnim vađenjem krvi.

Možete to obaviti kod svog porodičnog lekara ili u laboratoriji. Uzorak krvi za određivanje krvne grupe uzima se iz vene, dakle postupak je kao kod normalnog vađenja krvi za analize. Ako ipak ne želite da ‘protraćite’ izvađenu krv u svrhu testiranja za krvnu grupu, možete da odete da dobrovoljno date krv – prilikom donacije krvi moraju da se naprave mnogi testovi, a jedan od njih je test za krvnu grupu. Tada ćete dobiti od karticu davalaca krvi i znaćete koju krvnu grupu imate.

Za one koji imaju strah od igle preporučuje se test pljuvačke. Ova metoda koristi se iz razloga što oko 80 posto ljudi u pljuvačke ima antigene koje nose u krvi pa je i iz toga moguće zaključiti kojoj krvnoj grupi pripadate, navodi N1 Zagreb.

02:57

Knežević: Bliže se praznici, a rezerve krvi su drastično smanjene

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.