NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE KOLIKO JAJE IMA KALORIJA: Svi ga JEDEMO, ali ovakvo nešto NISMO OČEKIVALI
Jaja, Foto: Profimedia

paŽnja

NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE KOLIKO JAJE IMA KALORIJA: Svi ga JEDEMO, ali ovakvo nešto NISMO OČEKIVALI

Osim pitanja holesterola, jaja su izuzetno zdrava hrana. Jaja su odličan izvor holina i visokokvalitetnih proteina, vitamina B12, fosfora i riboflavina. U ovom članku saznajte o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju jaja na vaše zdravlje

Objavljeno: 12:45h

Šta je nastalo prvo – jaje ili kontroverza o njegovim benefitima za zdravlje? Malo je namirnica za koje se jedan dan govorilo da su zdrave, a već sutra da nisu kao što je to slučaj sa jajima.

Kontroverze se uglavnom svode na holesterol u jajima, o čemu su istraživanja pomešana. Američko udruženje za srce preporučuje zdravim odraslim osobama da ne konzumiraju više od 300 miligrama holesterola dnevno. Jedno veliko jaje ima 186 mg holesterola, a malo 141 mg, prema USDA. Ali poslednjih godina, naučnici su počeli da se pitaju da li je holesterol u jajima tako loš za vas kao što se ranije mislilo.

Osim pitanja holesterola, jaja su izuzetno zdrava hrana. Jaja su odličan izvor holina i visokokvalitetnih proteina, vitamina B12, fosfora i riboflavina. U ovom članku saznajte o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju jaja na vaše zdravlje.

Jaje
foto: Printscreen/ Tiktok/ voceprecisaprovar

Koliko jaja imaju kalorija?

Imajte na umu da su navedene nutritivne kalorije za celo, obično jaje bez dodatnih sastojaka. Kada dodate ulje ili puter u tiganj da isprižite jaje ili ga poslužite uz slaninu, kobasicu ili sir, broj kalorija se povećava. Žumanca takođe imaju drugačiji broj kalorija od belanaca. Žumance jajeta od 17 grama sadrži 56 kalorija, dok belance jajeta od 34 grama sadrži 18 kalorija.

Međutim, samo zato što belanca imaju manje kalorije, ne znači nužno da su zdravija od žumanca. Vašem telu su potrebne adekvatne kalorije svakog dana da bi funkcionisalo optimalno i pomoglo vam da se osećate bolje.

02:54

Cene jaja u Subotici

(Espreso/fittproteam.co)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.