OVE NAMIRNICE JEDEMO SVAKODNEVNO A NISMO ZNALI DA UTIČU NA ZDRAVLJE: Uništavaju LOŠ HOLESTEROL, pomažu organizmu
Voće, Foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

pažnja

OVE NAMIRNICE JEDEMO SVAKODNEVNO A NISMO ZNALI DA UTIČU NA ZDRAVLJE: Uništavaju LOŠ HOLESTEROL, pomažu organizmu

Postoje namirnice koje jedemo svakog dana, a nismo ni svesni da uništavaju holesterol

Objavljeno:

Neke namirnice, uključujući mahunarke i orašaste plodove, mogu pomoći u smanjenju holesterola. Bolest srca je vodeći uzrok smrti u svetu. Visok nivo holesterola - posebno "lošeg" LDL - povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Nizak „dobar“ HDL holesterol i visoki trigliceridi su takođe povezani sa povećanim rizikom. Vaša ishrana ima snažan uticaj na holesterol i druge faktore rizika.

Postoje namirnice koje jedemo svakog dana, a nismo ni svesni da uništavaju holesterol. Pomažu nam da ga održimo i snižavaju ga na minimum.

Voćna salata, Voće
foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Voće je odličan dodatak ishrani zdravoj za srce iz nekoliko razloga. Mnoge vrste voća su bogate rastvorljivim vlaknima, koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

To čini tako što podstiče vaše telo da se oslobodi holesterola i sprečava vašu jetru da proizvodi ovo jedinjenje. Jedna vrsta rastvorljivih vlakana nazvana pektin snižava holesterol do 10%.

Borovnice
foto: Printscreen/Youtube/Food Insider

Nalazi se u voću uključujući jabuke, grožđe, citruse i jagode. Voće takođe sadrži bioaktivna jedinjenja koja pomažu u prevenciji srčanih i drugih hroničnih bolesti zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih efekata.

Konzumiranje bobičastog voća i grožđa, koji su posebno bogati izvori ovih biljnih jedinjenja, može pomoći u povećanju "dobrog" HDL i smanjenju "lošeg" LDL holesterola.

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.