OVA NAMIRNICA UNIŠTAVA NAŠE ZDRAVLJE, A JEDEMO JE SVAKI DAN: Ne možete ni zamisliti koliko je ŠTETNA po organizam
Ilustracija, Foto: Sidney de Almeida / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

OVA NAMIRNICA UNIŠTAVA NAŠE ZDRAVLJE, A JEDEMO JE SVAKI DAN: Ne možete ni zamisliti koliko je ŠTETNA po organizam

Evo nekoliko ključnih činjenica o štetnosti šećera na naš organizam

Objavljeno: 07:36h

Šećer je složeni nutrijent koji našem organizmu pruža energiju potrebnu za normalno funkcionisanje.

Međutim, prekomerno konzumiranje dodatog šećera može biti štetno za zdravlje. Kroz istoriju, ljudi su konzumirali šećer u obliku prirodnih izvora poput voća i meda, ali sa razvojem prehrambene industrije i brze hrane, unos šećera u modernom društvu znatno se povećao.

Evo nekoliko ključnih činjenica o štetnosti šećera na naš organizam:

-Prekomeran unos kalorija: Dodati šećeri nemaju hranjivu vrednost osim kalorija.

-Prekomerna konzumacija šećera može dovesti do povećanog unosa kalorija, što može rezultirati pretilošću ili prekomernom telesnom masom.

šećer
foto: Profimedia

-Visok unos šećera može povećati nivo triglicerida i LDL holesterola (tzv. "lošeg" holesterola) u krvi, što može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama.

-Povezanost sa dijabetesom tipa 2: Prekomeran unos šećera može dovesti do razvoja insulinske rezistencije, što može dovesti do dijabetesa tipa 2. Insulinska rezistencija znači da ćelije ne reaguju efikasno na insulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi.

-Karijesi: Mikroorganizmi u ustima koriste šećer kao izvor energije i stvaraju kiseline koje mogu oštetiti zubnu gleđ, što može dovesti do pojave karijesa.

Važno je napomenuti da nemaju svi šećeri imaju jednaku štetnost. Prirodni šećeri koji se nalaze u celovitom voću i drugim prirodnim izvorima imaju korisne hranljive materije i vlakna koja usporavaju njihovu apsorpciju. Međutim, dodate šećere u prerađenoj hrani i slatkišima treba konzumirati umereno.

Prehrambene smernice preporučuju ograničavanje dodatih šećera u ishrani i davanje prednosti celovitim, prirodnim izvorima šećera. Umesto slatkih grickalica i gaziranih pića, bolje je jesti voće, orašaste plodove i prirodne zaslađivače poput meda ili javorovog sirupa. Praćenje unosa šećera i usvajanje uravnotežene ishrane ključni su koraci ka održavanju zdravog tela i prevenciji potencijalnih zdravstvenih problema povezanih sa prekomernim unosom šećera.

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.