KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI JE MOGUĆE KUPANJE U MORU TOKOM MENSTRUACIJE: Ovom odgovoru se NIKO NIJE NADAO
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI JE MOGUĆE KUPANJE U MORU TOKOM MENSTRUACIJE: Ovom odgovoru se NIKO NIJE NADAO

Ako ste dobili menstruaciju baš kada ste stigli na more, ništa ne brinite. Evo kako možete da se kupate, bez osećaja neprijatnosti

Objavljeno:

Strah od kupanja je duboko usađen u žensku svest ako tokom odmora dobiju mesečni ciklus. Mnoge žene nisu sigurne da li uopšte mogu i treba da uđu u more dok imaju menstruaciju. A većini baš to pokvari ceo odmor. Ipak, postoji nekoliko saveta, koje možete da primenite i preokrenete situaciju u svoju korist.

Dakle, ako ste dobili menstruaciju baš kada ste stigli na more, ništa ne brinite. Evo kako možete da se kupate, bez osećaja neprijatnosti.

Pre svega, temperatura vode ne sme da bude prehladna, prilikom kupanja treba da imate prijatan osećaj, a pre ulaska u vodu stavite tampon, koji nakon izlaska treba da promenite, savetuje doktorka Ula Marton, prenosi MissZdrava.

Obavezno menjanje tampona nakon kupanja

tampon
foto: profimedia

Tampon treba da promeniti neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno s kupaćim kostimom i naravno pritom vodeći računa o higijeni ruku i kupaćeg kostima.

Ženama sa izrazito obilnim menstruacijama i s obilnim ugrušcima se savetuje da se konsultiraju sa svojim lekarom koji poznaje njihov ginekološki nalaz, ali ukoliko mogu da se zadovolje ''tehnički uslovi'' kao što su promena kupaćeg kostima, tampona i uložaka tokom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava (4, 5 i 6 dan ciklusa) ne postoje razlozi da se ne okupate tokom godišnjeg odmora.

Da li sunce utiče na pojačano krvarenje?

Sunčanje samo po sebi nema nikakvog štetnog uticaja na dužinu i obim menstrualnog krvarenja.

Tako da kod sunčanja važi ono standardno pravilo koje se tiče uticaja UV zraka na kožu. Neophodno je da povedete računa o zaštiti i adekvatnom mazanju faktorima.

Zašto ciklus često izostaje na letovanju?

Često promena dnevnog ritma i zamena dana i noći može neposredno da utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa, a najčešće se to događa tokom prelaska u novo godišnje doba.

Takođe, promena dnevnog (radnog) ritma i popuštanje faktora stresa mogu da dovedu do promene u dužini menstrualnog ciklusa.

Ublažite simptome PMS-a

PMS predstavlja veliku boljku mnogih žena i zasigurno nije najpoželjniji tokom godišnjeg odmora.

Velika količina akumuliranog stresa zbog ubrzanog i zahtevnog načina života gde ostaje minimalno vremena za nas same onemogućuje poniranje u dubinu problema. Period godišnjih odmora predstavlja razdoblje kada se može uhvatiti komadić vremena za sebe i započeti sa promenama životnih navika.

Izlaganje velikoj količini dnevnog svetla može da ublaži simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korišćenje što manje mlečnih proizvoda.

Tokom nadolazeće menstruacije uvedite obaveznu dozu vitamina, koja će da vam obezbedi energiju i manje bolne cikluse.

Bonus video:

01:33

Ada ciganlija

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.