NAMIRNICE KOJE SU PUNE VODE, HIDRIRAJU I HRANE, ODLIČNE ZA VRELE LETNJE DANE: Najbrže će da vas RASHLADE
Pijaca, Foto: Aleksa Petrović

sjajno

NAMIRNICE KOJE SU PUNE VODE, HIDRIRAJU I HRANE, ODLIČNE ZA VRELE LETNJE DANE: Najbrže će da vas RASHLADE

Obavezno ih uvrstite u svakodnevnu ishranu!

Objavljeno:

Vrućine ne poputaju, a pored redovne hidratacije i zaštite od sunčanice, jako je važno da znate i šta da jedete. U nastavku su namirnice koje hlade telo i koje će vam svakako biti od pomoći ovih dana.

Krastavac

Iako je nezamenljiva namirnica u letnjim mesecima, zbog svoje nutritivne vrednosti, lekari preporučuju uzimanje ovog povrća tokom cele godine. Krastavci su puni vitamina C, u tragovima su tu svi vitamini B grupe, a sadrže i karoten.

Krastavac
foto: Profimedia

Od minerala krastavci su bogati fosforom, kalijumom, gvožđem, manganom i jodom. Izbalansiran odnos natrijuma i kalijuma (mali procenat natrijuma, visok kalijum) čini ga savršenim diuretikom koji pomaže u izbacivanju tečnosti i toksina iz tela.

Krastavac je jedna od najzdravijih namirnica sa najmanje kalorija - samo 100 grama krastavca sadrži 15 kalorija.

Ne sadrži masti ili holesterol. Kora krastavca je koristan izbor vlakana koja regulišu varenje i pomažu u topljenju masti. Krastavac sadrži oko 96 odsto vode.

Paradajz - izvor vitamina i vlakana

Sočan, ukusan, zdrav, namirnica koja osvežava. Bogat je likopenom i vitaminom C, ima mali procenat kalorija. U sebi sadrži oko 95 odsto vode. Sadrži i fosfor i bakar.

Paradajz
foto: RINA / Privatna arhiva

Zelena salata

Dobra je kombinacija niskog sadržaja kalorija i velike količine vode, oko 96 odsto. Odličan je izvor vlakana. Gvožđe i bakar u salati veoma su korisni za poboljšanje krvne slike.

Salatu je najbolje jesti na početku obroka, jer otvara apetit i brzo se vari. Sirovo seme suncokreta, susama, bundeve i lana preporučljivo je za kombinaciju sa salatama od povrća, odlično se slažu.

Lubenica

Mnogim ljudima je omiljena tokom letnjih meseci, ubraja se u zdrav, ukusan i sladak zalogaj. U sebi sadrži 92 odsto vode. Sadrži esencijalne vitamine A, C i B6.

Spanać

Zdravo zeleno povrće koje u sebi sadrži oko 92 odsto vode, bogato magnezijumom, kalijumom i vitaminima B grupe. Važan je jer našem delu daje energiju.

Jagode

Slatko voće koje mnogi ljudi obožavaju. Osim što su bogate antioksidansima i vitaminom C, jagode sadrže više od 90 odsto vode u sebi.

Dinja
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Dinje

Slatko voće sa visokim sadržajem vode, oko 90 odsto. Dinja je bogata kalijumom koji je odličan za održavanje hidriranosti tela.

Dinja sadrži izuzetno malo kalorija i masti, a njen plod sadrži 95 odsto vode, jedan procenat belančevina, 5,5 odsto šećera, jedan gram biljnih vlakana, limunsku kiselinu... Bogata je vitaminima B i C, a od minerala sadrži fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, cink...

Sprečava dehidraciju organizma. Zbog visokog sadržaja i vode i elektrolita, dinja dobro balansira njihov odnos i zadržavanje neophodnih elektrolita u organizmu.

Ananas

Voće koje je odličan izvor vitamina Ce, sa oko 87 odsto vode. Ananas je najpopularnije tropsko voće i s pravom nosi naziv "kraljica voća". Bogat je mineralima kao što su gvožđe i mangan, sadrži mnogo vitamina C, kao i beta karotena.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.