ROKOKO TORTA JE IZLUDELA SRBE A DANAS JE NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA: Ima jedan od najbogatijih FILOVA koje ste videli
Rokoko torta, Foto: Printscreen/Youtube/ C Slatka tradicija

paŽnja

ROKOKO TORTA JE IZLUDELA SRBE A DANAS JE NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA: Ima jedan od najbogatijih FILOVA koje ste videli

Odvojiti belanca od žumanaca dok su jaja jos hladna i ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko pola sada

Objavljeno:

Stara, klasična torta. Fina,kremasta,ukusna torta za sve one koji vole ukus oraha u tortama.Mislim da je pomalo i nepravedno zapostavljena u odnosu na druge torte jer svojim bogatim kremastim filom i bogatim sadržajem oraha moze da zadovolji ukuse svih onih koji vole dobre torte.

Sastojci

Za jednu koru je potrebno (3 kore)

6 kom jaja

140 gr kristal šećera

100 gr mlevenih oraha

2 velike kašike brašna

1 velika kašika kakao praha

Fil

6 belanaca

10 kasika kristal šećera

sok od pola limuna

250 gr putera

200 gr šećera u prahu

200 gr mlevenih oraha

par kasika vrelog mleka

Priprema

Odvojite belanca od žumanaca dok su jaja još hladna i ostavite ih na sobnoj temperaturi oko pola vremena. Umutite prvo žumanca sa polovinom šećera, a u drugoj posudi izmiksajte belanca sa drugom polovinom šećera.U umućena žumanca dodajte par kašika umućenih belanaca, malo izmiksajte i vratite u smesu. belanca,pažljivo umesiti belanca i žumanca i polako dodavati smesu brašna,kakao praha i oraha.Dobljenu smesu sipajte u okrugli kalup za tortu prečnika 26-28cm obložen papirom za pečenje.Pecite pisko oko 25 minuta. na 180 C. Na isti način ispeći još dve kore znači napraviti ukupno tri biskvita.Ja ih ne sečem nego svaki biskvit ostavim ceo.

2.

Za fil orahe prvo popariti vrelim mlekom i ostaviti sa strane da se ohlade.Puter koji je sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu dok ne postane penasto,a u drugoj posudi umutiti sneg od belanaca polako dodavajući kristal šećer i limunov sok.Jaje belu masu mešati dok ne postane čvrsta i sjajna, pa u ohlađene orahe polako dodavati belanca i lagano ručno umutiti pjenjačom, pa po kašiku dodati penasto umućen puter. punjenje u frižider da se ohladi.

3.

Sada pređite na fil torte.Prvu koru stavite u obruč za tortu (neka kalup bude malo manji od kalupa u kome su se pekli biskviti jer se posle pečenja malo stisnu).Fil podeliti na tri dela, prvi biskvit preliti filom,staviti drugi biskvit,preliti filom pa staviti treći biskvit.Ostatak fila sačuvati da pokrije ceo tortu spolja posle vađenja.Sklopljenu tortu prekriti u kalupu sa plastičnu foliju staviti u frižider preko noći, a tek sutradan izvaditi iz kalupa i sve preliti poslednjom trećinom fila. Kada se torta stavi u frižider, lako se puni, možda knjigom, tako da torta ima lepu i ravnu površinu.Gotovu premazanu tortu ukrasiti po želji.

(Espreso/Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.