ZBOG OVE GREŠKE NIKAD NEĆETE NAUČITI DA PLIVATE: Ako želite da se krećete kao MAJKL FELPS, morate uraditi OVO
Majkl Felps, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

ZBOG OVE GREŠKE NIKAD NEĆETE NAUČITI DA PLIVATE: Ako želite da se krećete kao MAJKL FELPS, morate uraditi OVO

Evo kako najbrže i najlakše da naučite da plivate

Objavljeno: 13:17h

U ovim vrelim letnjim danima najbolja metoda za rashlađivanje je kupanje! Postoji dosta ljudi koji i dalje ne znaju da plivaju, kao i deca. Uz ove jednostavne i brze korake naučićete da se krećete kroz vodu vrlo lagano!

Kod mnogih ljudi, plivanje se nauči spontano. Ali nikad ne pokušavajte to sami. Naravno, mnogi roditelji uče svoju decu kako da plivaju, ali u svakom drugom slučaju trebalo bi angažovati profesionalnog trenera. Mnogi plivački centri, sportski kompleksi, školski centri, pružaju adekvatnu uslugu. Najbitnija stvar pri prvim koracima obuke plivanja jeste da dete treba vodu da oseti kao prijatnu, zabavnu i sigurnu okolinu. Kada se plivanje jednom nauči, ostane kao rutinska radnja poput učenja vožnje bicikle.

Dete treba navikavati da se u vodi kreće više ležeći, nego stojeći. Ukoliko dođe do toga da dete proguta malo vodu(ništa strašno), treba mu samo objasniti da vaduh uzima na usta iznad vode, a izdahne na nos u vodi(praveći mehuriće).

Prilikom obuke, jako je bitno koristitti adekvatne rekvizite kao sto je daska za plivanje. Ona omogućava detetu da dasku drži sa obe ispružene ruke, a telo treba da je ispšruženo sa dodatno blagim radom nogama (napred-nazad).

Kijev, Plaže, Ukrajina
foto: Profimedia

Osnovni koraci:

  1. Jako je bitno zagrejati se na suvom, pre ulaska u vodu, u suprotnom može doći do grčenja mišića.
  2. U vodu se ne ulazi bez prethodne dozvole trenera. Prilikom ulaska sesti na ivicu, pokvasiti se, a zatim ući u vodu držeći se za ivicu bazena.
  3. Držeći se za ivicu bazena, opustiti telo, ispružiti noge i lagano plutati. Lakše će biti ako ubacimo lice u vodu(zadržati dah) i raditi polako nogama ne savijajuci u kolenima (gore-dole), takođe prsti trebaju biti zategnuti kao kod balerina.
  4. Polako se odgurnite od tla i zamahnite desnom rukom napred, skupite dlan i zaveslajte kroz vodu sve dok vam ruka ne dođe u nivo tela sa strane. Ponovite pokret i sa drugom rukom. Gurajte sebe kroz vodu rukama.
  5. U isto vreme, krećite i noge gore-dole, ovo će učiniti kretanje bržim.
  6. Ukoliko vam se ruke umore, ne paničite! Možete da se prevrnete na leđa, opustite ruke da vam plutaju sa strane, u obliku slova ,,T’’, noge takođe opustite da vam plutaju ispred.
  7. Kada savladate osnove možete krenuti sa naprednijom obukom i novim stilovima.

NAPOMENA: Ne učite da plivate SAMI! Dok ste plivač početnik UVEK bi trebalo neko da bude SA VAMA, zbog opasnosti od UTAPANJA!

01:45

Čačani overili i Karipsko more: Hrabri ronioci iz Srbije istražuju podvodne lepote širom sveta

(Espreso/Proswim)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.