SEZONA JE KAJSIJA, A DOMAĆI KOLAČI OD OVOG VOĆA SU NEŠTO NAJBOLJE: Evo kako se brzo spremaju, TOPE SE u ustima
Kolač sa kajsijama, Foto: Printscreen Youtube

recepti

SEZONA JE KAJSIJA, A DOMAĆI KOLAČI OD OVOG VOĆA SU NEŠTO NAJBOLJE: Evo kako se brzo spremaju, TOPE SE u ustima

Brzo i ukusno

Objavljeno:

Donosimo vam dva recepta za kolač sa kajsijama. Sada im je sezona i ne postoji bolja poslastica trenutno.

Brzi kolač sa kajsijama i grizom

Sastojci

Mera: čaša od jogurta – 180 ml

Za biskvit:

4 jaja

prstohvat soli

Čokoladni kolač sa kajsijama
foto: Printscreen/Youtube/ Quick Simple & Delicious

1 čaša šećera – 180 g (ili po ukusu)

1 vanilin šećer

korica pola limuna

1/2 čaše ulja – 90 g

1 čaša jogurta – 180 g

1 čaša pšeničnog griza – 150 g

1 čaša oštrog brašna – 120 g

1 prašak za pecivo

Još:

450 g kajsija (ili voća po želji)

2-3 kašike kristal šećera

šećer u prahu

Priprema

Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i krenite mutiti mikserom. Postepeno dodavajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg. Potrebno je da se sav šećer otopi. Napomena: Količinu šećera slobodno prilagodite ukusu. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance a potom i koricu limuna. Odložite mikser. Ulijte ulje i jogurt, dodajte griz, brašno i prašak za pecivo pa žicom sve lagano izmešajte i sjedinite u glatku smesu, ali pazite da vam smesa ne splasne. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje dimenzija 32×22 cm i poravnajte špatulom. Kajsije operite, presecite na pola da izvadite koštice i iseckajte ih na manje komade. Poslažite ih na smesu za biskvit sa korom okrenutom na dole. Odozgo pospite kajsije šećerom. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, secite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Čokoladni kolač sa kajsijama
foto: Printscreen/Youtube/ Quick Simple & Delicious

Drugi recept za kolač od kajsija:

za 8 osoba

4 jaja

150 g + 100 g šećera

250 ml ulja

375 ml mleka

250 g pšeničnog griza

225 g brašna

4-5 kašika džema od kajsija

korica od limuna ili prirodno ulje od limuna

9 kajsija

sok od pola limuna

2 kesice vanilinog šećera ili 1 kašika vanilinog ekstrata ili 1 kašika vanilla paste

10 g praška za pecivo

Čokoladni kolač sa kajsijama
foto: Printscreen/Youtube/ Quick Simple & Delicious

Priprema

Odvojiti žumanca od belanca i belanca ostaviti sa strane ( trebaće vam kasnije ) Žumanca umutiti sa 150 g šećera dodati ulje i mleko, limunovu koricu vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i na kraju umešati brašno koje ste izmešali sa praškom za pecivo i pšeničnim grizom i sve umutiti da se sjedini. Vatrostalnu posudu veličine 20cm X 30cm ili sličnih veličina,podmazati i sipati pola smese i peći na 175-180*C oko 10 do 12 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati sa džemom od kajsija. Kajsije ili voće po vašem ukusu, u originalnom receptu nije navedeno koje voće da se upotrebi,oprati i osušiti i razdvojiti ih na polovine i naređati preko džema od kajsija. Preko voća sipati drugu polovinu smese i vratiti u rernu i peći još pola sata ili dok vam blago ne porumeni odozgore. Umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne, premazati preko kolača i vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 150*C i sušiti još desetak minuta ili dok vam šne blago ne porumeni. Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Coolinarika/Mysticcakes.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.