OVAKO JEDU NAJBOLJI SPORTISTI I BODIBILDERI: Obrnuta DIJETA je zapalila INTERNET, svi žele da postignu OVO
Dobar izgled, Foto: Elnur Amikishiyev / Alamy / Alamy / Profimedia.

mislite da je lako

OVAKO JEDU NAJBOLJI SPORTISTI I BODIBILDERI: Obrnuta DIJETA je zapalila INTERNET, svi žele da postignu OVO

Obrnuta dijeta drži primat kod sportista i bodibildera u moru silnih dijeta

Objavljeno:

Iako bi zbog reči “dijeta” mnogi pomislili da je reč o režimu ishrane pomoću kog ćete izgubiti višak kilograma, cilj je zapravo poboljšanje stope metabolizma i obnavljanje hormonske ravnoteže nakon perioda niskokalorične ishrane.

S obzirom na to da je reč o novom konceptu ishrane, on nije dovoljno istražen, niti je podržan naučnim studijama. Ipak, to ne utiče na popularnost “obrnute dijete”, piše "Love Your Self magazin".

Mršavljenje
foto: Profimedia

Kako funkcioniše "obrnuta dijeta"?

Ovaj pristup ishrani uključuje postepeno povećanje unosa kalorija i uglavnom traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Zasniva se na ideji da se tokom dužeg vremenskog perioda unosa niskokalorične hrane telo prilagođava smanjenom unosu energije usporavanjem metabolizma i smanjenjem proizvodnje hormona. Ova prilagođavanja mogu da otežaju održavanje postignutog gubitka težine i da dovedu do naglog gojenja po povratku na normalan kalorijski unos.

S obzirom na ove podatke, osnovni princip obrnute dijete je da se preokrenu ove metaboličke adaptacije postepenim povećanjem kalorijskog unosa, ali na kontrolisan način. Povećanje je obično od 50 do 100 kalorija nedeljno, tokom čega se prate promene težine i unos kalorija se prilagođava po potrebi.

Cilj ovog pristupa ishrani je da omogući telu lagano prilagođavanje povećanom unosu energije i poboljšanoj brzini metabolizma, bez naglog povećanja telesne težine.

Ima li “obrnuta dijeta” koristi?

Prednosti su uglavnom zasnovane na personalnim tvrdnjama. Zato je teško sa sigurnošću reći da li “obrnuta dijeta” ima koristi, jer ne postoje naučne studije koje su procenile efikasnost ovog pristupa ishrani.

Jelo, Glad, Hrana, Obrok, Večera, Doručak, Dijeta, Mršavljenje, Gojenje
foto: Profimedia

Kako "obrnuta dijeta" može da utiče na težinu?

Iako primarni cilj ove dijete nije gubitak težine, s obzirom na smanjeni osećaj gladi verovatno će doći i do mršavljenja uprkos postepenom povećanom unosu kalorija. Pored toga, sa obnavljanjem metaboličke funkcije može se primetiti i ubrzano sagorevanja kalorija, što zauzvrat može da doprinese gubitku težine.

S druge strane, ako se dijeta koja ozbiljno ograničava unos kalorija prati tokom dužeg vremenskog perioda, “obrnuta dijeta” će verovatno dovesti do povećanja telesne težine. Ovo može da se javi zbog povećanih zaliha glikogena, zadržavanja tečnosti ili povećanog volumena hrane u digestivnom traktu. Međutim, takvo povećanje telesne težine je obično privremeno i stabilizuje se nakon nekoliko nedelja kako se telo prilagođava povećanom unosu kalorija.

Važno je napomenuti da promena težine tokom “obrnute dijete”, bilo da se radi o smanjenju ili povećanju, zavisi od nekoliko faktora, uključujući početnu težinu, sastav tela i nivoe fizičke aktivnosti.

Ovaj način ishrane popularan je kod sportista i bodibildera koji su držali niskokaloričnu dijetu zbog atletskih performansi i žele da pređu u fazu u kojoj povećavaju unos kalorija na kontrolisaniji i postepeniji način, bez gojenja.

Takođe, čini se da postoji povećano interesovanje ljudi koji se drže niskokalorične dijete duže vreme i doživljavaju negativne efekte kao što su usporavanje metabolizma, hormonska neravnoteža ili smanjen nivo energije.

Međutim, s obzirom na nedostatak naučnih istraživanja za procenu efikasnosti “obrnute dijete”, teško je tvrditi da takav pristup ishrani može bezbedno da donese željene rezultate.

Takođe je važno napomenuti da se čini da je “obrnuta dijeta” još jedan plan ishrane koji se fokusira na strogo brojanje kalorija, što je daleko od uravnoteženog i dugoročno održivog načina ishrane.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.