SVI PRAVE ISTU GREŠKU DOK NOSE BROJANICU: Evo čemu zapravo SLUŽI i kada bi trebalo da je NOSITE
Brojanica, Foto: Profimedia

vera

SVI PRAVE ISTU GREŠKU DOK NOSE BROJANICU: Evo čemu zapravo SLUŽI i kada bi trebalo da je NOSITE

Neke stvari radimo celog života, toliko dugo, da nam je prosto neverovatno da smo grešili

Objavljeno:

Sigurno ste se pitali da li svoju brojanicu nosite ispravno? Da li treba da se nosi na levoj ili na desnoj ruci, da li to ima veze sa verskom praksom, postavlja se čak i pitanje kada bi trebalo nositi brojanicu. Na sva pitanja imamo odgovor.

Brojanice naime imaju 33 kuglice na sebi, te kuglice označavaju godine u kojima je Isus Hristos stradao za dobrobit svog naroda. One služe, kako bismo ih za vreme molitve, laganim pokretima vrteli u krug ne bismo li se bolje fokusirali na trenutak i molitvu.

Brojanica
foto: Damir Dervišagić

Kako je ruka na kojoj ćete nositi brojanicu stvar praktičnosti, a ne verskih restrikcija, možete je nositi gde god želite. Brojanica se međutim, upravo zbog toga, najčešće nosi na levoj ruci, a li nije nikakva greška ako je nosite na desnoj. Razlog zbog čega je praktičnije da je nosite na ovoj ruci je taj što se desnom rukom krstimo.

Takođe, nije preporučljivo da brojanicu nosite stalno pred očima svih. Ona služi samo uz molitvenik, i za vreme molitve, van toga ne bi trebalo da je nosite, osim kada krenete na put.

Brojanicu bi trebalo da vam kupi neko drugi, a ukoliko pukne, trebalo bi je spaliti ili baciti u reku.

MAJA NIKOLIĆ PREPORUČILA KNJIGU LJUDIMA KOJI NISU OCRKOVLJENI: Da smo imali ljubav koju pruža samo vera ne bismo imali tradije!:

01:10

MAJA NIKOLIĆ PREPORUČILA KNJIGU LJUDIMA KOJI NISU OCRKOVLJENI: Da smo imali ljubav koju pruža samo vera ne bismo imali tradije!

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.