DOKTORKA BAJEC PROGOVORILA O LETNJIM OTOCIMA: Ako imate ove simptome ODMAH idite LEKARU, može biti vrlo opasno
Doktorka Katarina Bajec, Foto: Printscreen/youtube/NOVA S

pazite se tokom vrućina

DOKTORKA BAJEC PROGOVORILA O LETNJIM OTOCIMA: Ako imate ove simptome ODMAH idite LEKARU, može biti vrlo opasno

Jedan od faktora su takođe naše radnje u toku dana koje mogu prouzrokovati otok, kaže doktorka Bajec

Objavljeno:

Zašto u letnjim mesecima više otičemo i kada otok treba da nam zabrine, u jutarnjem programu TV NOVA, govorila je doktroka Katarina Bajec koja je rasvetlila sve vezano za ovaj problem.

Doktorka Katarina Bajec je objasnila da otoci nisu ništa neuobičajeno za letnji period, posebno ukoliko dugo stojimo ili dugo sedimo. Ali, isto tako da postoje grupe ljudi kod kojih postoji veća predispozicija da se razviju otoci tokom ovog perioda. Određena medicinska stanja, takođe mogu izazvati otoke na nogama, kako je objasnila.

Depilacija, Noge, Koža, Brijanje
foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy

Jedan od faktora su takođe naše radnje u toku dana koje mogu prouzrokovati otok, kaže doktorka Bajec. One podrazuimevaju najčešće prekomerno konzumiranje soli i zasoljene hrane, kao i prekomeran unos alkoholnih pića.

Lekovi za snižavanje krvnog pritiska, antidepresivi ili neka vrsta horomonske terapije, spadaju u grupo lekova koji mogu da uzrokuju pojavu otoka za vreme velikih vrućina. Doktorka Bajec ipak apeluje, da se terapija ne prekida zbog pojava otoka, pogotovo ne na svoju ruku, već da svoj simptom prijave lekaru.

Otoci se mogu naći kod starijih ljudi, kod osoba koje imaju proširene vene, u tim slučajevima krv teže dolazi do srca, pa samim tim lakše dolazi do natečenosti donjih ekstremiteta.

Iako postoje ozbiljnija medicinska stanja koja izazivaju otoke nogu tokom vrelih letnjih dana, ono što u simptomima treba da izazove crvenu lampicu kod pacijenta, da poseti lekara, je sledeće:

Stopala, Noge
foto: Profimedia
  • Ukoliko je otok asimetričan (dakle pojavljuje se samo na jednom ekstremitetu, ne na oba)
  • Ukoliko se na mestu otoka pojavi crvenilo
  • Ukoliko je mesto otoka bolno ili osetljivo
  • Ukoliko je otok topao
  • Pritisak u grudima
  • Kratak dah
  • Telesna temperatura

Kada su blaži otoci u pitanju, dakle ako nisu uzrokovani težim medicinskim stanjima, simptome možemo ublažiti tako što ćemo manje unositi so, izbegavati konzumiranje alkohola u letnjim mesecima, a jedan od ključnih faktora je izdvojiti vremeza aktivnost, na poslu napraviti pauzu od sedenja i prošetati, a najbolje bi bilo da kada god imamo mogućnost podignemo noge iznad nivoa srca, kaže doktorka Bajec.

Prisetimo se šta je doktorka Katarina Bajec govorila o važnom problemu početkom ove godine.

OGLASIO SE DOKTOR IZ TIRŠOVE ZA KURIR TV: Jedna devojčica i dalje u kritičnom stanju, lekari Intenzivne nege neprekidno uz nju:

01:32

OGLASIO SE DOKTOR IZ TIRŠOVE ZA KURIR TV: Jedna devojčica i dalje u kritičnom stanju, lekari Intenzivne nege neprekidno uz nju

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.