BANANE DRŽITE NA OVOM MESTU U KUĆI: Jedino tako će što duže biti JESTIVE i neće postati CRNE
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

VAŽNO JE ZNATI

BANANE DRŽITE NA OVOM MESTU U KUĆI: Jedino tako će što duže biti JESTIVE i neće postati CRNE

Iako poreklom iz Jugoistočne Azije, banane rastu u svim tropskim delovima sveta (Južna i Jugoistočna Azija, veći deo Afrike te Srednja i najveći deo Južne Amerike), a najveći uzgajivači i izvoznici banana danas su Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil.

Objavljeno: 14:33h

Hiljadama je godina to voće u mnogim kulturama i regijama sveta bilo osnovna hrana, a zahvaljujući naprednim sustavima rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta, već se duže vreme banana može kupiti na pijacama širom sveta.

„Ali, usprkos svim dobrim stranama, popularno voće ima i jednu bitnu manu; što zbog niza spoljnih faktora vrlo brzo i lako može potamneti i prebrzo sazreti, ili pak ne sazreti dovoljno brzo“, rekla je za portal Real Simple nutricionistkinja i školovana kuvarica dr. Kristi Del Koro. „Baš kao i avokado, i banane kao da imaju neki svoj raspored…

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca, Banane, Maline
foto: Aleksandra Čolić

Kako i gde čuvati banane

Zato je, dodaje Del Koro, banane posebno važno pravilno skladištiti; kako bismo barem donekle imali kontrolu nad njihovim procesom sazrevanja i kako bismo ih što duže održali ukusnima i svežima. „U zavisnosti od njihove zrelosti pri kupovini, banane napolju na radnoj površini ili u posudi na stolu mogu stajati od dva do šest dana, a ako ih uvek imate kod kuće, razmislite o kupovini stonog ili visećeg držača sa kukicom“, savetuje Del Coro.

Naime kačenje voća, kaže ona, eliminiše mogućnost modrica kojima su banane sklone, a koje nastaju i dok su na mestu, samo zato što ‘leže’ jedna na drugoj. Takođe, nastojte da ih, kao i ostalo voće, držite dalje od direktne sunčeve svetlosti jer sunčeva toplota može uzrokovati brzo sazrevanje banana. Kao i mnogim voćkama, hlađenje i zamrzavanje može i bananama produžiti vek, a ako ipak propadnu pre nego stignete da ih pojedete, internet je pun izvrsnih recepata za hleb od banana.

Kako čuvati isečene banane

Iseckane banane brzo gube boju pa je najbolje izbegavati da ih sečete dok niste spremni da ih pojedete. Ipak, ako ih polijete s malo limunovog soka, snizićete im pH i odgoditi truljenje. Iseckane banane možete staviti u frižider i zamotane u plastičnu foliju ili pak zatvorene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu. Tako spremljene, i iseckane mogu ostati sveže tri do četiri dana, prenosi Večernji list.

Mogu li se banane čuvati u frižideru?

Apsolutno da, samo imajte na umu da hladna i suva klima bananama usporava proces sazrevanja, zbog čega se one u prodavnicama ne čuvaju u frižiderima. Drugim rečima, stavite li zelene i nezrele banane u frižider, verovatno će takve i ostati. Osim toga, prerano stavljanje u frižider može banane uništiti i uzrokovati ‘povrede od hladnoće“. Na niskim se temperaturama proces sazrevanja banana usporava ili čak zaustavlja, što će uzrokovati njihov gorak ukus.

Mogu li se banane zamrznuti?

„Da, i trebali biste! Zamrznute banane izmiksajte u blenderu i dobićete slatku i kremastu bazu smoothieja ili vrstu sladoleda od banane. Samo pre nego što ih zamrznete pričekajte da banane budu potpuno zrele, jer im hladnoća u zamrzivaču zaustavlja proces sazrevanja. Najbolje ih je pre zamrzavanja oguliti i iseći i po potrebi vaditi smrznute kolutiće banane“, savetuje nutricionistkinja.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.