OVAKO ĆE VAM BANANE TRAJATI DUPLO DUŽE: Nutricionistkinja otkrila koju GREŠKU pravimo kada odlažemo ovo VOĆE
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

primenite odmah

OVAKO ĆE VAM BANANE TRAJATI DUPLO DUŽE: Nutricionistkinja otkrila koju GREŠKU pravimo kada odlažemo ovo VOĆE

Sigurni smo da vam nije prijatno kada su banane ugnjecale i prezrele, evo šta kaže nutricionistkinja kako ih odlagati

Objavljeno:

Iako poreklom iz jugoistočne Azije, banane rastu u svim tropskim delovima sveta (Južna i Jugoistočna Azija, najveći deo Afrike, te Centralna i najveći deo Južne Amerike), a najveći uzgajivači i izvoznici banana danas su Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil.

Hiljadama godina ovo voće je bila osnovna namirnica u mnogim kulturama i regionima sveta, a zahvaljujući naprednim sistemima hlađenja i mogućnosti brzog transporta, banane se dugo mogu kupiti na pijacama širom sveta. "Međutim, i pored svih dobrih strana, popularno voće ima i jednu veliku manu; zbog niza spoljnih faktora može vrlo brzo i lako da potamni i prebrzo sazre, ili da ne sazre dovoljno brzo", rekla je nutricionista i obučena kuvarica dr. Kristi Del Koro. „Baš kao i avokado, čini se da banane imaju svoju čudnu vremensku liniju...“.

Banane
foto: Profimedia

Kako i gde skladištiti banane:

Zato je, dodaje Del Koro, posebno važno pravilno odlagati banane; kako bi imali bar neku kontrolu nad procesom njihovog zrenja i da bi što duže bile ukusne i sveže. „U zavisnosti od zrelosti kada su kupljene, banane mogu da stoje napolju na tezgi ili u činiji na stolu dva do šest dana, a ako ih uvek imate kod kuće, razmislite o kupovini stonog ili visećeg držača sa kukom“, savetuje Del Coro.

Naime, kačenjem voća, kaže ona, eliminiše se mogućnost nastajanja "modrica" kojima su sklone banane, a koje se javljaju i dok isključivo miruju u mestu, i to samo zato što 'leže' jedna na drugoj.

Takođe, pokušajte da ih, kao i drugo voće, držite podalje od direktne sunčeve svetlosti jer sunčeva toplota može prouzrokovati da banane brzo sazrevaju. Poput mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život bananama, a ako se pokvare pre nego što ih možete jesti, internet je pun sjajnih recepata za hleb od banane.

Kako čuvati iseckane banane:

Isečene banane brzo gube boju, pa je najbolje izbegavati da ih sečete dok ne budete spremni da ih pojedete. Narezane banane mogu se čuvati u frižideru umotane u plastičnu foliju ili zatvorene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu. Ovako uskladištene, čak i isečene, mogu da ostanu sveže tri do četiri dana.

Banana
foto: Printscreen/Youtube/Banana

Da li se banane mogu čuvati u frižideru?

Apsolutno da, samo imajte na umu da hladna i suva klima usporava proces sazrevanja banana, zbog čega se ne čuvaju u frižideru u prodavnicama. Drugim rečima, ako zelene i nezrele banane stavite u frižider, verovatno će tako i ostati. Pored toga, prerano hlađenje banana može uništiti banane i izazvati 'povrede od hladnoće'. Na niskim temperaturama, proces sazrevanja banana se usporava ili čak zaustavlja, zbog čega će imati gorak ukus.

Da li se banane mogu zamrznuti?

„Da, i trebalo bi! Zamrznute banane izblendajte u blenderu i dobićete slatku i kremastu bazu za smuti ili sladoled od banane. Samo sačekajte da banane potpuno sazre pre nego što ih zamrznete, jer hladnoća u zamrzivaču prestaje proces zrenja. Najbolje je pre zamrzavanja oguliti i narezati i po potrebi ukloniti kolutove smrznutih banane“, savetuje nutricionista.

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne:

00:42

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne!

(Espreso/ Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.