ZBOG OVE LJUBAVNE PRIČE SA TITANIKA PLAKAĆE CELA SRBIJA: Zajedno su proveli ceo život i zajedno su potonuli u SMRT
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUGA

ZBOG OVE LJUBAVNE PRIČE SA TITANIKA PLAKAĆE CELA SRBIJA: Zajedno su proveli ceo život i zajedno su potonuli u SMRT

Iako kada gledamo film sve deluje kao fikcija, ipak su velikim delom elementi tih priča istiniti, ovo je jedna od njih

Objavljeno: 13:38h

Danima pričamo o podmornici, za čije je putnike, saopšteno da su preminuli. Oni su otišli da obiđu Titanik, broj koji je u pop kulturi zapamćen kao brod ispunjen ljubavnim pričama.

Supruga pilota čuvene podmornice je žena po imenu Vendi Raš. Ona je zapravo pra-praunuka maloprodajnog giganta Isidora Štrausa i njegove žene Ide. Ovo dvoje prebogatih ljudi su se udavili na Titaniku. Ova činjenica pobija da su se samo bogati spasili, jer jedan od najbogatijih parova je završio tragično.

Vendi Raš, supruga Stokton Raša, izvršnog direktora OceanGate-a, koji je pilotirao podmornicom koja je nestala u nedelju tokom zaranjanja do olupine Titanika, potomak je dvoje putnika prve klase koji su poginuli kada je okeanski brod potonuo 1912. godine.

Isidor i Ida Štraus iz mlađih dana

Džejms Kameron je odao počast ovom dirljivom bračnom paru daju

Isidor je rođen u Oterbergu, Renska Bavarska, Nemačka, 6. februara 1845. Sa porodicom je emigrirao u Gruziju sredinom 1850-ih i konačno sleteo u Njujork, gde ga je sa Idom upoznala njena sestra Amanda. Njih dvoje su imali "instant ljubavnu konekciju" i 1871. godine, u dobi od 26 godina, Isidor je zaprosio Idu (22). On je bio kovlasnik čuvenog trgovinskog lanca "Mejsi".

Bili su "zaljubljeni", prema istoričaru Kurzmanu, i nisu sakrivali svoju naklonost u javnosti.

- Često su primećeni kako se drže za ruke, ljube i grle, što je bilo nezapamćeno za osobe njihovog statusa i bogatstva u njihovo vreme. I to ponašanje je trajalo dugo u njihovim kasnijim godinama. Imali su nešto zaista posebno i to je nešto što mi potomci veoma cenimo - kaže on.

Ida i Isidor su 1872. godine dobili svoju prvu bebu, Džesija Štrausa. Imali su još petoro dece - Persija, Saru, Mini, Herberta Nejtana i Vivijan. Par je 1912. godine proveo svoju društvenu sezonu u Evropi u blizini Francuske rivijere. Prvobitno su rezervisali povratak kući Titanikovim sestrinskim brodom, RMS Olimpic, ali kada je putovanje odloženo, odlučili su da se vrate Titanikom, piše "Country Living".

- Moji pra-pra-prababa i deda bili su na odmoru na Rivijeri i odlučili su da rezervišu put nazad do Njujorka na brodu RMS Titanik. Ovo nije bilo očekivano putovanje, to je bila odluka u poslednjem trenutku - potvrdila je Džesika Štraus, njihova unuka u intervjuu za "Titanic Belfast".

Štrausovi su se ukrcali u Sautemptonu i prijavili se u kabine prve klase C-55-57, što ih je koštalo 221 funtu (približno 32.300 funti u današnjem novcu, što je 37.552 evra). Sa njima su putovali Isidorov sluga Džon Farting i Idina novozaposlena sobarica, Elen Bird.

Nakon sudara sa santom leda, gospođa Štraus je zamalo ušla u čamac za spasavanje broj 8.

Titanik koji tone

- Bili su u svojim 60-im godinama, bili su zajedno mnogo, mnogo godina i imali su nekoliko dece zajedno. Ida nije htela da ode bez svog muža. Isidoru je ponuđeno mesto na drugom čamcu za spasavanje, ali je odlučio da ne ide bez nje. Molio ju je da uđe, a ona se okrenula i rekla mu: "Isidore, mi smo zajedno sve ove godine. Gde ti ideš, idem ja" - prepričava Džesika.

Ida Štraus je skinula bundu i predala je svojoj služavki, Elen Bird. Elen je ušla u čamac za spasavanje broj 8 na nagovor Štrausovih i tako se spasila. Poslednji put su viđeni kako sede zajedno na ležaljkama držeći se ruku pod ruku.

Telo Isidora Štrausa je pronašao Mekej-Benet i sahranjen je na groblju Vudlon u Bronksu, Njujork. Telo gospođe Štraus nikada nije pronađeno.

Rabini su je tokom službi u sinagogama prepričavali vernicima, novine su pisale o njoj, posvećena im je čak i pesma - "Katastrofa Titanika", koja je bila popularna među američkim Jevrejima. Isidorovo telo je pronađeno i identifikovano, ali je Idino zauvek ostalo negde u dubinama okeana. Ipak, na Štrausovom grobu u Bronksu njihova ljubav zauvek je ovekovečena jednim jednostavnim citatom iz "Pesme nad pesmama".

Džejms Kamerun je odao počast ovom dirljivom bračnom paru. Imaju Čitavu scenu dok brod tone, u čuvenom filmu "Titanik":

- Voda ne može ugasiti ljubav, niti je može potopiti.

Takođe postoji više spomenika paru širom Njujorka, uključujući spomenik u Štraus Parku na Menhetnu.

"Ljupki i prijatni su bili u životu i u smrti se nisu rastali." je natpis u Štraus parku koji stoji u spomen ovom paru.

"Njihovi životi su bili lepi, a njihova smrt veličanstvena". je natpis na ploči na glavnoj prodavnici "Mejsi" koja takođe odaje počast čuvenom paru. Za nju su sakupili pare zaposleni ove prodavnice.

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.