OVO JE ŽENA KAPETANA NESTALE PODMORNICE: Ima jezivu POVEZANOST sa Titanikom, PRETRNUĆETE (VIDEO)
Stokton Raš, Foto: Foto: Linkedin/Oceanwide

SUDBINA UPLELA PRSTE

OVO JE ŽENA KAPETANA NESTALE PODMORNICE: Ima jezivu POVEZANOST sa Titanikom, PRETRNUĆETE (VIDEO)

Supruga Stoktona Raša, generalnog direktora i kapetana kompanije OceanGate u čijem je vlasništvu nestala turistička podmornica Titan, vodi poreklo od bogatog njujorškog para koji se utopio te kobni noći 1912. godine na Titaniku.

Objavljeno:

Vendi Raš je udata za Stoktona Raša, jednog od petorice muškaraca koji su zarobljeni u Titanu, koji je u nedelju nestao na putu do olupina čuvenog broda koje se nalaze na oko 4 kilometara od površine vode.

Naime, Vendini čukunbaba i čukundeda, Isidor i Ida Štraus, poginuli su u katastrofi na Titaniku. Ovaj par je čak tragično ovekovečen u filmu Džejmsa Kamerona "Titanik" iz 1997. godine, a ako ste ga ikada pogledali sigurno se sećate ove scene - par je prikazan zagrljen na krevetu, dok voda nemilice prodire u brod. Iako je sam prizor plod mašte scenarista, ovaj par je zaista postojao, a ispostavlja se da su 111 godina kasnije misteriozno povezani i sa aktuelnom tragedijom.

Supružnicima Štraus su u stvarnom životu ponuđena mesta u čamcu za spasavanje - njoj kao ženi, a njemu kao poznatom bivšem kongresmenu i suvlasniku robne kuće Macy's. Ipak, Isidor je to odbio, rekavši da neće napustiti brod dok sve žene i deca ne odu sa istog, a Ida je odbila da ode bez svog muža sa kojim je u braku bila 40 godina.

Ida je svoju bundu od nerca dala svojoj služavki, Elen Bird, kako bi je osta zagrejala na čamcu za spašavanje.

Štrausovi bili par iz snova i srodne duše

Isidor i Ida krunisali su svoju ljubav brakom 1871. godine, a prijatelji i poznanici tvrdili su da su bili par iz snova i srodne duše. Ljubav između tada siromašnog američkog biznismena nemačkog porekla i dobro vaspitane devojke čija je porodica tek nedavno iz Evrope stigla u SAD brzo je cvetala i bila je iskrena i duboka. U godinama nakon venčanja stizale su i prinove - za 15 godina Rozali je rodila čak sedmoro dece, a par je stekao i veliko bogatstvo i društveni status.

Titanik
foto: yePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čak ni česta razdvojenost, s obzirom da je Isidor mnogo putovao zbog prirode svog posla, nije uticao na bliskost i privraženost ovog para - oni su jedno drugom pisali nekoliko pisama dnevno. Kada su svoju brojnu decu izveli na pravi put, a potom zašli u pozne godine, Isidor i njegova voljena žena rešili su da se više ne razdvajaju, pa je Ida uvek putovala sa njim. Tako su, nakon duge zime provedene u Evropi, rešili da se u aprilu 1912. vrate u Ameriku, obrevši se na Titaniku. Nažalost, to je bilo njihovo poslednje putovanje!

Vendi je tri puta obilazila olupinu Titanika

Vendi Raš, rođena kao Vendi Holings Vajl, udala se za inženjera i preduzetnika Stoktona Raša 1986. godine. Ona je potomak Isidorove i Idine ćerke Mini, koja se 1905. udala za Ričarda Vajla. Njihov sin Ričard Vajl Džunior je kasnije postao predsednik Macy's New York robne kuće, a njegov sin Ričard Vajl III je otac Vendi Raš, prenosi "The New York Times".

Vendi Raš je tri puta posetila olupinu Titanika sa kompanijom svog supruga u poslednje dve godine, a zaposlena je i kao direktor komunikacija kompanije OceanGate. Aeronautički inženjer Stokton Raš (61) kompaniju je osnovao 2009, a pre nego što je svoju pažnju usmerio na morske dubine, imao je želju da ode na Mars.

Raš je priznao da su delovi njegove podornice improvizovani - kontroliše je kontroler za video igrice, a unutrašnje svetlo je kupljeno sa veb sajta za kampovanje, ali je ujedno rekao da je dizajnirana uz pomoć Univerziteta u Vašingtonu, NASA-e i kompanije Boing.

(Espreso/Žena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.