NAMAŽITE OVO PREKO RĐE I REŠITE JE SE ZAUVEK: Najbolji trik, a SVE već IMATE KOD KUĆE
Rđa, Foto: Profimedia

sjajno

NAMAŽITE OVO PREKO RĐE I REŠITE JE SE ZAUVEK: Najbolji trik, a SVE već IMATE KOD KUĆE

Rđu je moguće sprečiti korišćenjem posebnih boja koje sprečavaju njenu pojavu ili skladištenjem metalnih predmeta dalje od vode i vlage

Objavljeno: 19:46h

Rđa je invazivna pojava na metalnim predmetima koji su izloženi vlažnom vazduhu ili u kontaktu s vodom i predstavlja opasnost za našu sigurnost. Nije neuobičajeno pronaći, možda u podrumu ili u vrtu, slavine ili ograde crvene od rđe, ali i šrafove, čekiće, baštenske alate, čak i pribor za jelo i kuhinjsko posuđe.

Rđu je moguće sprečiti korišćenjem posebnih boja koje sprečavaju njenu pojavu ili skladištenjem metalnih predmeta dalje od vode i vlage. Postoje jednostavne i jeftine metode koje možemo primeniti u praksi za oslobađanje gvožđa od rđe – koristeći predmete koje već imamo kod kuće.

Rđa, Tuš
foto: Profimedia

1. Limunska kiselina

Predmet koji čistite da stavite u posudu i prelijte vrućom vodom, zatim dodajte nekoliko kašika limunske kiseline, promešajte kašikom ili drvenim štapićem i pustite da deluje.

Nakon nekoliko sati, rđa će jednostavno nestati.

2. So i limun

Limun se takođe pokazao vrlo efikasnim kao “žderač rđe”. Ako imate zarđali predmet za čišćenje, stavite ga u lavor, posipajte finom soli, a zatim limunovim sokom.

Pustite kiselinu da deluje nekoliko sati, pre nego malo abrazivnim sunđerom istrljate predmet i tako uklonite sve tragove rđe.

Soda bikarbona i sriće, Soda bikarbona, Sirće, Čišćenje nakita
foto: Printscreen Youtube/sibellabellissima

3. Coca-cola

Pa da: kao što se vidi u mnogim viralnim videima na društvenim mrežama, čak i Coca-Cola ima moć da eliminiše rđu sa metalnih predmeta, zbog svog izrazito kiselog sastava i prisutnosti ugljen dioksida (to govori puno o uticaju ovog pića za naše telo).

Zarđali predmet uronite u posudu punu sveže otvorene Coca-Cole i pustite da deluje. Nakon nekoliko sati izvadite predmet i dobro protrljajte njegovu površinu sunđerom.

4. Pasta za zube

Poslednji trik za uklanjanje rđe je korišćenje paste za zube u kombinaciji s listom aluminijumske folije.

Na zarđalu površinu namažite malo paste za zube i pustite da deluje nekoliko sati.

Nakon tog vremena, presavijenim listom folije uklonite pastu za zube, a s njom i tragove rđe.

Majke i snajke:

00:53

Majke i Snajke

(Espreso/Novi list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.