AKO OVO RADITE DOK SE TUŠIRATE, ČINITE KOBNU GREŠKU: Čitavog života većina POKLEKNE NA TOM MESTU
Tuširanje, Foto: Profimedia

paŽnja

AKO OVO RADITE DOK SE TUŠIRATE, ČINITE KOBNU GREŠKU: Čitavog života većina POKLEKNE NA TOM MESTU

Dermatolozi preporučuju 6 tehnika koje se primenjuju tokom tuširanja, a koje mogu da pomognu da naša koža ostane zdrava

Objavljeno:

Iako predstavlja jedan od osnovnih vidova lične higijene, tuširanje je postalo i ritual i način za opuštanje kod većine nas, a mnoga istraživanja sugerišu da ono ima pozitivan uticaj i na emocionalno i na fizičko zdravlje. Međutim, činjenica je da tuširanje najviše prija najvećem organu na telu - koži. Ipak, svakodnevne navike koje upražnjavamo tuširajući se, poput korišćenja preterano tople vode, jakih sredstava za ličnu higijenu i slično, mogu biti štetne za našu kožu i generalno za zdravlje, pa je zbog toga važno primeniti one za koje stručnjaci navode da su najbolje za nas.

Koristite mlaku vodu

Stručnjaci su za Healthline.com istakli da tuširanje previše toplom ili, pak, hladnom vodom može uticati na najvažnije barijere kože. Zato je mlaka voda, poput naše telesne temperature, najpreporučljivija. Dermatolog, dr Teo Solejmani, upozorava da niska temperatura vode ne može da ukloni prljavštinu na bazi ulja, naročito ako osoba ima problem sa začepljenim porama ili aknama. S druge strane, pretopla voda može stvoriti opekotine i povrede kože. Takođe, može uticati i na to koliko deterdženti mogu biti iritantni za kožu. Tuširanje odgovarajućom vodom može sprečiti pojavu iritantnog dermatitisa.

Koristite nežne proizvode

Tuširanje
foto: Profimedia

Određeni sastojci u proizvodima za negu mogu dovesti do iritacija i alergija, a najčešće kožne reakcije izazivaju boje, mirisi, konzervansi, enzimi i sulfati. Što je više tih sastojaka u proizvodu, veća je verovatnoća da će doći do iritacije i alergijske reakcije. Nežniji proizvodi se prave sa manje iritirajućim sastojcima.

Odgovarajući sapun

Ako nise sigurni da li da koristite sapune ili kupke, znajte da svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

Sapuni sadrže manje štetnih sastojaka nego gelovi. Ako ste skloni alergijama možda je bolje da se odlučite za sapune. Antibakterijski sapuni pomažu u smanjenu bakterija i neprijatnih mirisa, dok glicerinski sprečavaju isušivanje. Supermasni sapuni pomažu u stvaranju zaštitnog sloja na koži i mogu biti nežniji. Ipak, pojedini lipidi, poput mineralnih ulja i parafina, mogu da imaju kancerogeno dejstvo. Osim toga, pojedini sapuni sadrže sastojke koji su jaki i mogu izazvati suvoću i iritaciju. Kod nekih antibakterijskih sapuna, pokazala su istraživanja, može biti sastojaka koji dovode i do hormonalnih promena.

Kupke sadrže više sastojaka od sapuna koji mogu biti iritantni za kožu. Ipak, dermatolozi uvek preporučuju pre kremaste kupke nego gelove jer gelovi imaju tendenciju da razviju buđ dok stoje na polici. Preporučuju se proizvodi koji su odobreni od dermatologa i testirani na uobičajene alergene.

Dobro birajte šampon i balzam

Pronalaženje dobrog šampona može biti prava olimpijska disciplina. Proizvodi za negu kose takođe mogu uticati na celokupno vlasište i zdravlje kože. Da bi se pronašao pravi šampon treba obratiti pažnju na tip kose, kože i faktora okoline. To uključuje stavke da li su naša kosa i koža prirodno masne ili suve, zatim da li je naša kosa farbana, da li imamo bilo kakvu osetljivost na alergije i perut.

Odgovarajući šampon za kosu je izuzetno važan za zdravlje, pa ga treba birati u odnosu na tip kože i kose

Dermatolozi napominju da su krajnosti, poput prekomernog pranja ili nedovoljne nege, podjednako loše. U prvom slučaju može doći do skidanja zdravih ulja i prirodnih maziva, a u drugom do stvaranja gljivica i kvasca, što dovodi do peruti. Ukoliko imate lomljivu i suvu kosu dr Solejmani uvek preporučuje šampone na bazi arganovog ulja i avokada.

Radite redovno piling

Piling pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Oni hemijski imaju u sebi kiseline koje uklanjanju prljavštinu, dok se fizički oslanjaju na teksturu kako bi uklonili talog s površine kože. Mana hemisjkih pilinga je što mogu dovesti do iritacija u kombinaciji s drugim lekovima. S druge strane, fizički pilinzi, koji su abrazivni, oštećuju kožu. Preterano ribanje i četkanje tela nije poželjno i sve zavisi od vašeg načina života i potrebe za pilingom, ali jednom mesečno je dovoljno, sem ako vaše telo ne zahteva više.

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.