POSLE OVA 2 SASTOJKA VEŠ MAŠINA ĆE RADITI KAO NOVA: Nakon njih će bolje da pere i bolje da miriše
Veš mašina, Foto: Profimedia

ODRŽAVANJE uređaja

POSLE OVA 2 SASTOJKA VEŠ MAŠINA ĆE RADITI KAO NOVA: Nakon njih će bolje da pere i bolje da miriše

Sigurno vam se bar jednom desilo da kada izvadite veš iz mašine, on nema očekivani miris, evo šta da uradite kada je to slučaj

Objavljeno:

Soda bikarbona je čuveni multipraktik. Kuva, pere, pegla, sve radnje radi, možemo je zvati pravom desnom rukom iskusnih i neiskusnih domaćica.

Uz dodatke poput sirćeta onda postaje super sredstvo uz koje otklanja najtvrdokornije mrlje u domaćinstvu. Od kamenca, preko zapušenih cevi, a skida i naslage prljavštine i detwerdženta u veš mašini.

Soda bikarbona
foto: Profimedia

Kako deluje ova kombinacija?

Soda bikarbona je prirodni dezodorans i fini abraziv, što je dobro za upijanje neprijatnih mirisa i čišćenja. Alkoholno sirće je dobro za uklanjanje tvrdokornih mrlja ili nataloženog kamenca.

Kombinacijom ova dva sastojka meša se kiselina (sirće) i baza (soda bikarbona), što stvara ugljeničnu kiselinu koja se odmah deli na vodu i ugljen dioksid, što stvara mehuriće i hemijsku reakciju prilikom tog procesa idealnu za skidanje nataloženog viška.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

Mašina će biti kao nova

Sigurno vam se bar jednom desilo da kada izvadite veš iz mašine, on nema očekivani miris. Ovaj aparat se u mnogim domaćinstvima koristi svakodnevno, ali retki znaju da i njega treba očistiti s vremena na vreme. Mašina će trajati duže, veš će prati efikasnije i neće biti neprijatnih mirisa.

Izvadite fioku sa pregradama za prašak i omekšivač i potopite je u rastvor sode i sirćeta. Ostavite da stoji neko vreme, a onda starom četkicom za zube ili sunđerom očitite ostatke nečistoća.

U dozer potom sipajte oko 20 grama sode bikarbone, a u deo za omekšivač sipajte 2 dl alkoholnog sirćeta. Napravite smesu od još 20 grama sode bikarbone i 2 dl sirćeta i tu smesu siajte direktno u prazan bubanj.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

Uključite program za otkuvavanje veša (90 ili 95 stepeni, zavisi od modela aparata) i pustite da mašina odradi ostatak.Alkoholno sirće će odraditi sav posao dezinfekcije, jer očisti ne samo bubanj mašine za veš, već prodre i u crevo i odvod odakle će ukloniti nagomilani kamenac.

Ovaj postupak ponavljajte na svaka tri meseca i mašina će godinama raditi kao prvog dana.

ŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU: Dragoceni saveti kako da vam računi za struju uvek budu minimalni:

01:40

ŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU: Dragoceni saveti kako da vam računi za struju uvek budu minimalni

(Espreso/Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.