DRŽITE KETO DIJETU MESEC DANA: Evo koliko ćete KILA SMRŠATI U REKORDNOM ROKU
Keto dijeta, Foto: Profimedia

NAJZDRAVIJA DIJETA

DRŽITE KETO DIJETU MESEC DANA: Evo koliko ćete KILA SMRŠATI U REKORDNOM ROKU

Ukoliko želite da se rešite viška kilograma na zdrav način ova dijeta je pravi izbor za vas!

Objavljeno:

Ova dijeta ima i mnoga zdravstvena svojstva!

Šta je keto dijeta?

Keto ili ketogena dijeta je poznata po tome što spada u takozvane LCHF dijete (Low Carb High Fat), odnosno dijete koje su koncipirane tako da podrazumevaju ishranu namirnicama sa visokim procentom masti, i jako niskim sadržajem ugljenih hidrata. Keto dijeta predstavlja ekstremniju varijantu ove grupe dijeta, a način kako ona deluje jeste tako što telo ulazi u stanje ketoze, u jetri, kako bi masti počele da se koriste kao izvor energije.

Na primer, kada jedeš nešto što je jako bogato ugljenim hidratima, tvoje telo če početi sa proizvodnjom glukoze i insulina. Glukoza predstavlja molekul koji se najlakše razlaže u telu i koristi kao izvor energije, zbog čega automatski i predstvalja glavni izvor energije. Insulin se proizvodi kako bi vezivao glukozu i na taj način, kroz krvotok, obezbedio energiju za celo telo.ž

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Kada je u pitanju proces kao što je ketoza dijeta se upravo bazira na tome, zamenom glukoze kao glavnog izvora energije i prelaskom na masti. Pošto je glukoza primarni izvor energije, masti se ne procesiraju i umesto toga se skladište. Tipično, u svakodnevnoj ishrani smo navikli da unosimo dosta namirnica koje sadrže ugljene hidrate, ali onog trenutka kad to prestanemo da radimo i počnemo da se vodimo principima neke od LCHF dijeta, našem telu dajemo svojevrsnu instrukciju da uđe u proces ketoze.

Ketoza zapravo predstavlja prirodan proces koji telo pokreće kako bi nam pomoglo da preživimo u trenucima kada gladujemo. Za vreme ovog procesa proizvodimo ketone, koji nastaju od razlaganja masti u jetri. Keto dijeta ima za cilj da isforsira ovaj proces, odnosno da telo dovede u ovo specifično metaboličko stanje, ne gladovanjem, već smanjenjem unosa ugljenih hidrata.

Možda na prvi pogled ne izgleda tako, ali naša tela su izuzetno prilagodljiva, naročito kada je reč o promeni načina na koji se hranimo, a onog trenutka kada ukinemo ugljene hidrate i povećamo unos masne hrane, naše telo počinje da koristi ketone kao primarni izvor energije, a za to se pokazalo da ima brojne koristi, naročito kada je u pitanju gubitak težine, ali generalno fizičko i mentalno zdravlje.

Keto dijeta – zdravstveni benefiti

Kao što smo već napomenuli, keto dijeta ima mnoge prednosti, što se naročito ogleda u gubitku težine, povećanom nivou energije, a lekari je često preporučuju i kao deo medicinske terapije. Uglavnom, procena je da većina ljudi može da isproba keto dijetu, bez ozbiljnih posledica.

Keto ishrana povećava energiju i smanjuje osećaj gladi

Time što ćete telu zahvaljujući Keto ishrani dati bolji izvor hrane kada je energetska vrednost u pitanju, automatski ćete obezbediti i više energije u toku dana. Kada je u pitanju masnija hrana, molekuli masti su se pokazali kao najefektivnije gorivo, a kao dodatni plus dolazi činjenica što se osećamo mnogo zasićenije kada jedemo masnu hranu, a i duže ostajemo takvi.

Keto dijeta – popis namirnica koje smete i ne smete jesti

Namirnice koje smete jesti tokom Keto dijete

Meso i jaja riba, govedina, jagnjetina, živinsko meso

Zeleno povrće – spanać, kelj

Povrće koje raste iznad zemlje – brokoli, karfiol

Punomasni mlečni proizvodi – kajmak, sir, puter

Koštunjavo voće i semenke – makadamija orah, orasi, semenke suncokreta

Avokado i bobice – maline, borovnice i ostale bobice koje imaju manji uticaj na glikemijski indeks

Zaslađivači – stevia, eritritol

Druge masne namirnice – kokosovo ulje, sosevi i umaci za salate, zasićene masti itd.

07:36

Viral - Dijete

(Espreso/Dietx)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.