UŽIČKE DOMAĆICE SAMO OVAKO SPREMAJU KAČAMAK: A pazite samo foru sa PRETOPOM (RECEPT)
Kačamak, Foto: Printscreen/Youtube/ RIZNICA TAJNI

specijalitet

UŽIČKE DOMAĆICE SAMO OVAKO SPREMAJU KAČAMAK: A pazite samo foru sa PRETOPOM (RECEPT)

Fore sa kačamakom koji možda niste znali

Objavljeno:

Jelo na kojem su generacija odrasle sada na načine na koje možda niste probali.

Bićete oduševljeni ako poslušate ove cake.

Sa kajmakom, sirom, mlekom ili pretopom, kačamak je jelo koje u sveskama recepata užičkih domaćica zauzima posebno mesto.

Nije nepoznato da je projino brašno zdravo, niti da se od njega može spremiti čitav spektar zdravih i ukusnih obroka. Poznato je i da se kačamak ne sprema samo u Srbiji, posebno ne samo u njenim zapadnim krajevima.

Domaćice iz užičkog kraja kažu da su njihovi recepti posebni. Da li zbog finalne “dekoracije” u vidu užičkog sira, kajmaka ili pretopa ili zbog načina spremanja, znaju samo oni koji su degustirali ovo jelo spremljeno po receptu iz bakinog starog kuvara, piše Danas.

Kačamak
Kačamakfoto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Istina, bake su taj, užički kačamak spremale bez recepta, ako treba i žmureći, a okvirne mere zapisale su kao pomoć narednim pokolenjima. Tako u starim, ručno pisanim “kuvarima” užičkih unuka piše da u šerpu treba sipati četiri šolje posoljene vode, a zatim sačekati da ona proključa.

U ključalu vodu se postepeno sipa projimo brašno, obavezno uz stalno mešanje – da jelo ne bi zagorelo i da se ne bi stvorile grudvice.

Narednih petnaestak minuta, sledi fizički posao, odnosno stalno mešanje, dok se kačamak kuva na nižoj temperaturi, ili kako u staroj svesci piše “umerenoj vatri”.

Kačamak je kuvan kada se smesa zgusne i kada se za vreme mešanja može videti dno šerpe.

Većina recepata za kačamak od belog projinog brašna se tu završava. Ipak, užički kačamak u ovom trenutku polako počinje da gubi svoja dijetalna svojstva.

Načina je više, a najstariji podrazumeva jako zagrejanu jednu kašiku masti, kojom se jelo preliva, a zatim se sve sjedini.

Drugi recept, možda najčešći u užičkom kraju, kaže da kačamak nije pravi ako se ne služi u kombinaciji sa kajmakom ili sirom.

Treći način je zalivanje punomasnim mlekom, a četvrti, najdraži onima koje broj kalorija ne brine je pretop, koji potpuno menja nutrutivnu vrednost ovog starinskog jela.

Uz njega se pije mleko ili jogurt, a ko odluči da kačamak konzumira sa pretopom, pije se i voda, i to dugo, tokom celog dana. Zapravo, i taj kačamak može se raspšorediti za ceo dan – ujutru sa kajmakom, za ručak s pretopom, a kao slatka užina – onaj sa slatkim mlekom…

Bonus video:

04:02

PRIZNALA ČEGA SE SVI STIDE! Ruška otkrila kako preživljava sa 1.000 dinara: Jedem kačamak, ali uvek imam za cigare!

(Espreso/Danas/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.