NIKAD NE BACAJTE VODU U KOJOJ SE KUVALA PASTA: Razlog će vas pošteno ŠOKIRATI, niko nije mogao da ZNA
Testenina, Foto: Profimedia

paŽnja

NIKAD NE BACAJTE VODU U KOJOJ SE KUVALA PASTA: Razlog će vas pošteno ŠOKIRATI, niko nije mogao da ZNA

Opšti trend je da se ostaci koji nastaju pri kuvanju ne bacaju. Ipak, da li ste znali da se ne baca ni voda u kojoj se barila testenina?

Objavljeno:

Trik je u tome što je tečnost u kojoj su se kuvali makaroni, špagete, fuzili ili drugi oblici paste veoma bogata skrobom, kao i mineralima, i zato obogaćuje bilo koji sos, npr. sos za karbonaru

Opšti trend je da se ostaci koji nastaju pri kuvanju ne bacaju. Ipak, da li ste znali da se ne baca ni voda u kojoj se barila testenina?

Ko bi pomislio da beličasta, zamućena, slankasta voda može da ima primenu. Da, može, i ima bitan uticaj na druga jela koja spremamo. Zato je ne treba prosipati, jer i najpoznatiji šefovi to nikada ne čine. Neki šefovi, kao što je Gordon Remzi, u vodu za barenje paste uvek dodaju i malo ulja, da se pasta ne bi zalepila. Trik je u tome što je tečnost u kojoj su se kuvali makaroni, špagete, fuzili ili drugi oblici paste veoma bogata skrobom, kao i mineralima, i zato obogaćuje bilo koji sos, npr. sos za karbonaru. Ovaj dodatak, takođe, magično povezuje preliv i našu omiljenu testeninu. Naravno, količina koju ćemo dodati zavisi od količine sosa (pogledati recept).

Svakom jelu kome se dodaje daje gušću i kremastiju teksturu

1 / 9 Foto: Printscreen Youtube/My kitchen Tanja

U ovu vodu mogu se potopiti i u njoj kuvati pasulj ili sočivo, jer stvara dodatnu gustinu. Dobra je i kao baza za potaže i čorbe. Može se koristiti i kada pripremamo povrće ili dinstamo meso.

Svakom jelu kome se dodaje daje gušću i kremastiju teksturu.

Poznato je da se u smesu od koje se pravi hleb dodaje voda, tako da je višak ove „skrobne čorbice” idealno dodati umesto obične vode, da bi hleb još bolje narastao i bio izuzetno mekan.

Ako u datom trenutku ne možemo da je u potpunosti utrošimo, može se zamrznuti do sledeće prilike.

Ima i bizarnih, odnosno neuobičajenih načina njene primene, kao što je svojevrsna improvizovana maska ili preliv za kosu, posle čega vlasi postaju sjajne i glatke. Činjenica je da žene iz Azije od davnina koriste pirinčanu vodu na sličan način, jer je bogata skrobom, mineralima i vitaminima.

Neko koristi ovu vodu i za zalivanje cveća, da bi bolje napredovalo.

Jednostavno, klasično, ali vrlo popularno jelo koje je poteklo iz Rima, dobar je primer kako se može iskoristiti voda u kojoj se kuvala testenina. Inače, ova pasta može biti odlična večera u sredini nedelje.

Sastojci:

Recept, Tunjevina, Testenina
foto: Printscreen/youtube/TheCooknShare

300 g fetućina

¼ šolje putera izdeljenog na kockice

¾ šolje izrendanog parmezana

so po želji

parmezan za posipanje jela

sveže mleveni biber

Priprema:

1

Testenina se kuva u dubljem sudu u koji treba naliti tri litra vode i dodati malo soli. Povremeno mešati i bariti dok pasta ne postane al dente. Potom ocediti fetućine i zadržati dve šolje vode u kojoj su se barile. U dubljem tiganju zagrejati jednu šolju skrobne vode i postepeno istopiti puter, a zatim polako dodati parmezan i otopiti ga uz konstantno mešanje. Kada se dobije homogena smesa, dodati testeninu, promešati i dodati još vode (koliko je potrebno) da bi se sos što bolje povezao sa pastom. Sipati u duboke tanjire i posuti parmezanom i sveže mlevenim biberom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.