OTKRIVENA TUŽNA ISTINA O POREKLU LJILJANE BLAGOJEVIĆ: Ono što je isplivalo, RASPLAKAĆE SVE ODREDA
Ljiljana Blagojević, Foto: Instagram/ljiljana_blagojevic

OTKRIVAMO

OTKRIVENA TUŽNA ISTINA O POREKLU LJILJANE BLAGOJEVIĆ: Ono što je isplivalo, RASPLAKAĆE SVE ODREDA

Parelelno s filmom, debituje i u pozorištu, a godinu dana nakon Kusturičinog flma dobija i prvu ulogu na televiziji, u seriji „Doktorka na selu“. Ostalo je zabeleženo da je tokom snimanja te serije, u režiji Dragoslava Lazića, autor muzike Toma Zdravković posvetio glumici pesmu „Za Ljiljanu“

Objavljeno: 13:24h

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, profesorka glume, ali i producentkinja Ljiljana Blagojević rođena je u Zemunu 5. novembra 1955. godine. S obzirom da nije poticala iz preterano imućne porodice, rešila je da upiše Tehnološki fakultet u Beogradu. Ali, paralelno je bila i deo mlade glumačke grupe Radio Beograda, i posle dve godine studiranja, prevagnula je ljubav prema sceni. Upisala je Fakultet dramskih umetnosti, u klasi Milenka Maričića (u kojoj su bili i Merima Isaković, Mirjana Karanović i Mima Karadžić), okončavši studije s ocenom deset. Još tokom studija dobija prvi angažman – u filmu „Boško Buha“, koji je 1978. počeo da radi Branko Bauer.

I već 1981. igra glavnu ulogu u debitantskom igranom filmu Emira Kusturice, po scenariju Abdulaha Sidrana „Sjećaš li se Doli Bel“. Ostvarenje, u kojem je partner Ljiljane Blagojević bio Slavko Štimac, nagrađeno je Zlatnim lavom na Venecijanskom festivalu, a u glumičinom životu, kako je često isticala, sve je promenilo: Taj, kako je istakla za „Dnevni avaz“, kultni film zauzima u njenoj biografiji posebno mesto:

– Od njega je sve počelo, i od Sarajeva. Nije baš lako ponoviti tako nešto. Tu poetiku, koju nosi film, nije lako dostići. Priča o odrastanju ispričana na taj način, posebna je i teško dostižna – ocenila je dramska umetnica, navevši kako je u toj priči postojao blagi humor s fantastičnom poetikom koji daje lakoću teškom vremenu, obrađenom u filmu:

– Ono što je dragoceno je Sarajevo iz vremena kad je zaista vredela rečenica: „Svake godine u svakom pogledu napredujem“ ili „Svi ćemo živjeti u komunizmu“… To su neka naša verovanja i naivnosti u koje smo verovali zdravo za gotovo da bi se na kraju pokazalo nešto sasvim drugo. Ugao iz kojeg pisac posmatra i tema koju obrađuje, veoma su dragoceni. Ipak je to priča o odrastanju mladića i jedne devojke, koja srlja za boljim životom – pričala je Ljiljana Blagojević.

Emir Kusturica
foto: Printscreen

I dok je i posle „Doli Bel“ sarađivala s Kusturicom, u filmu „Zavet“ iz 2007. godine ne može se, kako je priznala, pohvaliti stalnim susretima sa sineastom:

– Ja sam čovek koji poštuje pravilo da nekoga ko vam je učinio dobro u životu, pomogao vam, napravio od vas nešto, zaslužan je za vaš napredak, morate poštovati. Emir je čovek koji je u meni prepoznao mogućnost da odigram Doli Bel. U stvari, on mi je dao prvu šansu. Kad vas neko prepozna i kaže vam: „Dobro došla u svet glume i umetnosti“, to je veliko. Moja saradnja s njim je bila fantastična i znao je šta hoće. Napravio je savršenu ekipu. Danas se ne čujemo često, ali znam da mogu da ga nazovem ako imam problem ili radost – rekla je za „Dnevni avaz“ 2019. godine.

Parelelno s filmom, debituje i u pozorištu, a godinu dana nakon Kusturičinog flma dobija i prvu ulogu na televiziji, u seriji „Doktorka na selu“. Ostalo je zabeleženo da je tokom snimanja te serije, u režiji Dragoslava Lazića, autor muzike Toma Zdravković posvetio glumici pesmu „Za Ljiljanu“.

Pamte se, bar na televiziji, uloge Blagojevićeve i u serijama „Bolji život“ Siniše Pavića, „Kraj dinastije Obrenović“ Radomira Putnika, „Portret Ilije Pevca“ i „Gorki plodovi“ Siniše Kovačevića, „Miris kiše na Balkanu“ Ljubiše Samardžića…

Snimila je više od 50 filmova, među kojima su „Večernja zvona“ Lordana Zafranovića, „Veliki transport“ Veljka Bulajića, „Tako se kalio čelik“ Želimira Žilnika, „Nož“ Miroslava Lekića, „Lager Niš“ Mikija Stamenkovića, „Sinovci“ Siniše Kovačevića…

U decembru 2020. doživela je veliku porodičnu tragediju koju i danas nije prebolela.

Naime, ona je ostala bez majke, a tada je i napisala potresnu objavu:

"Danas su me ove ruke ,koje su mi ceo zivot bile najveca podrska napustile.Majka moja mila"-stoji na njenom Instgaram profilu.

.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.