SAVET ZA RODITELJE: Koji je najsigurniji i najbolji POLOŽAJ za bebe? Svi misle da je OVAJ ali zapravo NIJE
Beba, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAWAD JALALI

OTKRIVAMO

SAVET ZA RODITELJE: Koji je najsigurniji i najbolji POLOŽAJ za bebe? Svi misle da je OVAJ ali zapravo NIJE

Beba ne treba da spava na stomaku ili leđima

Objavljeno:

Odgovarajući položaj tokom spavanja omogućiće bebi da ima lak i miran san, ali i da se ne budi tako često.

Istraživanje Američke pedijatrijske akademije otkrilo je da manje od 50 odsto roditelja sledi preporuke za sigurno spavanje bebe.

Istraživanje je pokazalo da od 3.297 roditelja, samo 44 odsto njih stavlja bebu u odgovarajući položaj, a više od 50 odsto misli da je sigurnije da njihove bebe spavaju na stomaku ili boku.

Stručnjaci su, ipak, otkrili da je najsigurniji položaj za spavanje bebe na leđima. Pedijatar Iv Kolson rekla je kako nije oznenađena ovim rezultatima.

– Ova otkrića nisu ništa neobično. Takođe smo otkrili faktore koji su snažno povezani s položajem spavanja, a uključuju stavove, subjektivne norme i uočenu kontrolu.

Ali, prema doktorki Kolson, rano roditeljstvo vreme je u kojem postoji zasićenost količinom informacija i premalom količinom sna, a naglašava kako se ne sme zaboraviti ni činjenica da svi imaju mišljenje o tome šta roditelji treba da rade, pa se tako oni često na početku roditeljstva nalaze pod pritiskom okoline.

Ipak, bez obzira koliko drugi želeli da vam pomognu oko vaše bebe, na kraju je najvažniji savet lekara i stručnjaka koji roditeljima daju jasne i tačne smernice.

(Espreso/miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.