SRPSKA DOKTORKA UPALILA ALARM: Novog infarkta možete da se spasite samo ako se odreknete OVE ŠTETNE NAVIKE
Tanja Jozić, Foto: pokucaj mi smo tu/youtube

DOBAR SAVET

SRPSKA DOKTORKA UPALILA ALARM: Novog infarkta možete da se spasite samo ako se odreknete OVE ŠTETNE NAVIKE

Prema rečima doktorke, većina pacijenata pridržava se mera

Objavljeno: 01.10.2020. 17:16h
  • 1

Koje savete treba da slede osobe koje su doživele infarkt? I koliko se tih saveta pridržavaju pacijenti u našoj zemlji? Odgovore na pitanja dala je primarijus dr Tanja Jozić, specijalista interne medicine, subspecijalista i magistar kardiologije Urgentnog centra KBC Srbije, na 14. onlajn savetovalištu "Pokucaj, mi smo tu", koje je održano danas, a koje je posvećeno borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

"Mi već u bolnici možemo da procenimo, na osnovu razgovora sa pacijentom, koliko će se pridržavati mera", istakla je dr Tanja Kozić koja je napomenula da se među merama koje treba da poštuju osobe koje su doživele infarkt, izdvajaju farmakološke i nefarmakološke, koje su "čak i važnije od primene lekova odnosno idu jedno uz drugo".

"Insistiram na tome da objasnim koliko je bitna odluka o promeni stila života", dodala je doktorka koja je kao štetnu naviku koje se treba odreći navela sledeću:

"Prekid pušenja redukuje rizik od novog infarkta za 43 odsto. Sledi redukacija masnoće. Ostaviti cigarete jeste jako teško, ali je neophodno".

Kardiolog Tanja Jozić istakla je da, kada je u pitanju terapija, ne treba preterivati sa lekovima, ali ih nikako ne treba ni smanjiti samo zato što pacijent kaže da pije dosta njih. Ne treba ići ispod minimuma, odnosno četiri do pet različitih tableta.

"Pacijentima kažem da je to nešto bez čega nema lečenja prema savremenim smernicama".

Prema rečima doktorke, većina naših pacijenata pridržava se mera.

Bonus video:

(Espreso.rs/Žena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media