OVO JE NAJČUDNIJA POSLEDICA KORONA VIRUSA: Naučnici su zbog nje JAKO ZABRINUTI!
Ovakve posledice analizirane su i ranije, Foto: Profimedia

koronavirus

OVO JE NAJČUDNIJA POSLEDICA KORONA VIRUSA: Naučnici su zbog nje JAKO ZABRINUTI!

Brojni pacijenti prijavili su psihičke ili neurološke nuspojave koje mogu da traju nedeljama i mesecima

Objavljeno: 19.09.2020. 22:35h
  • 15

Studija objavljena u magazinu "Brain, Behavior and Immunity" tvrdi da više od polovine osoba koje su se oporavile od Kovida-19 kasnije pate od mentalnih poremećaja poput depresije i posttraumatskog sindroma.

Ovakve posledice analizirane su i ranije, a u prvoj studiji na ovu temu. U prvoj studiji naučnici su ispitali 402 hospitalizirane osobe sa korona virusom. Mesec dana nakon bolničkog lečenja morali su da ispune upitnik koji im je ponuđen.

"Rezultati su pokazali kako 28 odsto ljudi pati od PTSP-a, dok je čak 42 procenta doživelo anksioznost, 31 procenat depresiju, 20 odsto imalo je simptome opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a 40 osto se mučilo sa nesanicom", navodi se u studiji.

Otprilike 56 procenata patilo je od barem jednog mentalnog poremećaja.

Brojni pacijenti prijavili su psihičke ili neurološke nuspojave koje mogu da traju nedeljama i mesecima, poput zbunjenosti i promene ličnosti. Naučnici sumnjaju da ova bolest uzrokuje upale u mozgu, što može da bude razlog pomenutih simptoma.

Autori nove studije jednoglasno smatraju da su potrebna dodatna istraživanja.

Ako u obzir uzmemo alarmantan uticaj ove infekcije na mentalno zdravlje, savetujemo da je potrebno proučavati psihopatologiju pacijenata kako bi se dijagnostikovao problem, lečio i pratio napredak, a sve sa ciljem olakšavanja posledica ove bolesti koje su jako teške", dodali su autori.

Nedavna istraživanja pokazala su da suu mentalni problemi u porastu širomm sveta. Anksioznost zbog mogućnosti infekcije, socijalna izolacija, brige oko finansija i odvojenost od porodica i prijatelja, samo su neke tegobe.

"Kao psihijatru, najveći broj mojih pacijenata tokom pandemije bile su zaposlene majke koje pokušavaju da se izbore sa punim radnim vremenom kod kuće, ali i brigom o porodici u istim prostorijama“, napisala je Suzan Song, psihijatar za "NBC News".

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic žene)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media