MUŠKI POLNI ORGAN SE S GODINAMA SMANJUJE?! Evo šta na to kažu STRUČNJACI!
Smanjuje li se muški polni organ s godinama?, Foto: Profimedia

genitalije

MUŠKI POLNI ORGAN SE S GODINAMA SMANJUJE?! Evo šta na to kažu STRUČNJACI!

Većina muškaraca uz godine dobije i koji kilogram više. Taj višak se uglavnom sakuplja u donjem abdomenu, pa se tako prividno menja i izgled penisa jer ga salo “zarobi” pa deluje manji.

Objavljeno: 11:21h

Baš kao i ostali delovi tela, i penis s godinama stari i ima svoj životni ciklus.

Naučnici objašnjavaju šta se to tačno događa s penisom po pitanju veličine, izgleda i seksualne funkcije tokom godina.

Evo kako se menjaju veličina, izgled penisa i seksualna funkcija s godinama muškarca.

Izgled penisa

S godinama penis, tačnije glans, postepeno gubi ružičastu boje zbog slabije cirkulacije. Primetan je i postepen gubitak dlačica. “Kako nivo testosterona opada, penis se polako vraća u stanje od pre puberteta, kada dole baš i niste imali dlačice”, kaže dr seksualne medicine Irvin Goldstajn.

Semena tečnost

Godine sa sobom donose i slabiji kvalitet sperme, a prema nekim istraživanja, procenat potentnih muškaraca starosti između 40. i 70. godine opada sa 60 na jedva 30 odsto.

Veličina penisa

Većina muškaraca uz godine dobije i koji kilogram više. Taj višak se uglavnom sakuplja u donjem abdomenu, pa se tako prividno menja i izgled penisa jer ga salo “zarobi” pa deluje manji.

Ako ste mislili da se dešavaju samo prividne promene, varate se. Pored ovih promena zaista se dešava i promena veličine. Naime, penis muškarca vremenom postaje manji i tanji, mada ne značajno. “Ako je muškarcu u tridesetim godinama života penis u erekciji bio dug oko 15 centimetara, u šezdesetim i sedamdesetim će biti oko 12 ili 13 centimetara”, kaže dr Goldstajn.

Zašto se to dešava?

Jedan razlog je taloženje masnoće u arterijama penisa, čime se ometa protok krvi do polnog organa. Drugi razlog je nagomilavanje relativno neelastičnog kolagena, ožiljčanog tkiva, u strukturu organa, zbog čega penis postaje manje elastičan, a to znači i manje erekcije.

Menjaju se i testisi

“Oko 40. godine života, testisi počinju da se smanjuju, skupljaju. Oko tridesete godine života, testis u proseku ima prečnik oko tri centimetra, dok kod šezdesetogodišnjaka on meri oko dva centimetar”, objašnjava Goldstajn.

Zakrivljenost

Ožiljačno tkivo u penisu se stvara nejednako, zbog čega penis može da postane zakrivljeniji. To stanje se naziva Pejronijeva bolest, praćena je bolnim erekcijama i česta je kod sredovečnih muškaraca. Taj problem rešava se hirurški.

Osetljivost

Brojne studije su pokazale da penis postaje manje osetljiv vremenom. To može da oteža postizanje erekcije i doživljavanje seksualnog vrhunca. Da li ova promena umanjuje i zadovoljstvo koje pruža orgazam, još uvek nije dokazano.

Ipak, ne dozvolite da sve ove neizbežne promene upropaste vaš seksualni život. Naime, smanjenje erekcije, libida i ejakulacije samo delimično umanjuje seksualno zadovoljstvo, tvrde stručnjaci, a dr Goldstajn dodaje:

“Ključ zadovoljavajće seksualnog života jeste mogućnost da zadovoljite svoju partnerku, a za to vam nije potreban vrhunski seksualni performans niti veliki penis”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.