LEKARI SU VEOMA ZABRINUTI: Kod pacijenata obolelih od korone otkriveno nešto što niko nije očekivao
Ilustracija, Foto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK, Ilustracija

OPASNO

LEKARI SU VEOMA ZABRINUTI: Kod pacijenata obolelih od korone otkriveno nešto što niko nije očekivao

Ovaj tekst je objavljen na portalu LiveScience

Objavljeno:

Na portalu LiveScience objavljen je tekst koji se bavi novim pronalaskom lekara, kad je reč o zaraženima koronavirusom. Prenosimo ga.

"Kako lekari saznaju nove stvari o tome šta tačno čini COVID-19 (koronavirus) tako ozbiljnim za neke pacijente, otkrili su misterioznu i potencijalno smrtonosnu komplikaciju koju uzrokuje ova bolest: krve ugruške.

Mnogi lekari su prijavili da su primetili alarmantno veliki broj pacijenata zaraženih koronavirusom sa krvnim ugrušcima - želatonastim grumenovima u krvi koji mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme, kao što su infarkt i moždani udar.

- Broj problema sa ugrušcima koje viđam u ICU (jedinici intenzivne nege), svi povezani sa COVID-19, je bez presedana - rekao je dr Džefri Lorens, hematolog iz Njujorka.

Neki lakari su počeli da primećuju da njihovi pacijenti oboleli od korone imaju probleme sa ugrušcima u nogama, čak i dok su na antikoagulangtima, pisao je Vašington Post. Drugi su prijavljivali probleme sa aparatima za dijalizu kod pacijenata sa koronom - ugrušci u krvi pacijenata bi zapušili cevi u mašini, preneo je CNN.

Dalje, neke autopsije ljudi umrlih od korone pokazale su da su njihova pluća prepuna malih krvnih ugrušaka, piše Vašington Post.

Takođe, pojavljuju se izveštaji o relativnom mladim ljudima, u 30-tim i 40-tim godinama, koji dobijaju moždane udare posle zaraze sa koronavirusom. Poznato je da moždane udare često izazivaju krvni ugrušci koji se "oslobode" i onda "putuju" do krvnih sudova u mozgu.

Veza između koronavirusa i ugrušaka je navela neke bolnice da u terapiju pacijenata oboleleih od korone stave i niske doze antikoagulanata, javlja CNN.

Nije retkost da pacijenti u intenzivnoj nezi imaju krvne ugruške, ali nivo zgrušnjavanja kod pacijenata sa koronavirusom je veoma, veoma visok. Nedavna studija iz Holandije, objavljena u magazinu Istraživanje tromboze, pokazala je da je od 184 praćena pacijenta u intenzivnoj nezi, koja su imala koronu, više od 30 odsto njih imalo problema sa nekom vrstom zgrušnjavanja krvi. Ovaj broj je "alarmantan", kaže dr Behnud Bikdeli, profesor kardiovaskularne medicine u Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija.

Imajući u vidu to da je COVID-19 bolest disajnih puteva, lekari su očekivali da na najozbiljnije probleme naiđu u plućima, a ne u krvi. Još uvek nije jasno zašto pacijenti oboleli od korone imaju ove ugruške.

Ovo bi mogao da bude rezultat isuviše aktivnosti imunog sistema, što vodi do disbalansa "faktora zgrušnjavanja", koji uzrokuju zgrušnjavanje ili krvarenje.

Ali lekari kažu da mnogi drugi pacijenti sa koronom koji su u intenzivnoj nezi imaju i druge faktore rizika za zgrušnjavanje krvi, kao što su dijabetes, oboljenja srca ili visok krvni pritisak, i dodaju da je potrebno hitno istražiti ovaj problem, kao i pokazati mogu li antikoagulanti pomoći pacijentima obolelim od korone."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/LiveScience)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.