KADA SE JAVNI PREVOZ VRAĆA U PRESTONICU? Radojičić otkrio detalje, zna se KAKO ĆE SE U NJEGA ULAZITI
Mnogi građani i dalje ne nose maske, što je problem, Foto: Printscreen

OVO ZANIMA SVE

KADA SE JAVNI PREVOZ VRAĆA U PRESTONICU? Radojičić otkrio detalje, zna se KAKO ĆE SE U NJEGA ULAZITI

Mnogi građani i dalje ne nose maske, što je problem

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić govorio je u jutarnjem programu TV Prva o aktuelnoj situaciji u prestonici.

Govori se da će se javni prevoz vratiti 4. maja?

- Kako se bude privreda aktivirala, tako će se pojačavati i prevoz. Treba da se definiše način kako će funkcionisati. Doktori treba da kažu procedure koje ćemo usvojiti. Građani će morati da ulaze u prevoz na jedna vrata, kada stoje u redovima, da stoje jedni iza drugih i kada čekaju u redu, da drže odstojanje. Tako je i u velikim metropoloma, a to mora da se poštuje. U samom prevozu moraju da se koriste zaštitna sredstva. Očekujemo da će tako saobraćaj proraditi kako treba, iako jeste veliki izazov - objasnio je gradonačelnik da ništa još nije zvanično.

Mnogi građani i dalje ne nose maske, što je problem. Gradonačelnik je po tom pitanju stavio veoma ozbiljan akcenat.

- Oko maski je bilo određenih kontroverzi od početka, ali činjenica je da se infekcija najviše prenosi kapljičnim putem i ako pričate glasno može da dođe do drugog na šest metara. Hirurška maska štiti skoro 100 odsto, platnene štite nešto manje, ali svakako treba da se koriste. Najčešće se infekcija širi tako što lica koja su asimptomatska, njih je 80 odsto. Nemamo vremena da se uradi ozbiljna studija, ali na osnovu iskustva i znanja, to su stavovi koji su značajni.

Otvoriće se teretane i kafići u narednom periodu, kako to iskontrolisati?

- Jedan od epidemiologa je rekao da se čuvamo da ne budemo žrtve svojih dobrih rezultata. Kada se uporedimo sa drugima, vidimo da imamo dobre rezultate. Novo uvođenje relaksacija moramo da uradimo pažljivo. I kada budemo vraćali u normalu i kafiće, teretane i druge ustanove, moramo da uvedemo pravila koja će propisati struka.

VMC na Karaburmi je sada potpuno operativan?

- Vrlo često sebe potcenjujemo, sebe unižavamo, skloni smo da male nedostatke veličamo, a uspehe da ne prikažemo... Onakva bolnica za 15 dana sa intenzivnom negom, to je fascinantno. Podseća me na skandinavske i nemačke koncepte, oduševljen sam - istakao je gradonačelnik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.