NA OVAJ NAČIN MOŽEMO IZBACITI 70% TOKSINA IZ TELA: Ovo može svako, a doneće vam mnoge dobrobiti! (VIDEO)
Važno je naučiti da pravilno dišemo, Foto: Profimedia

vežbe DISANJA

NA OVAJ NAČIN MOŽEMO IZBACITI 70% TOKSINA IZ TELA: Ovo može svako, a doneće vam mnoge dobrobiti! (VIDEO)

Mnoge istočnjačke veštine koje kombinuju duhovne i telesne vežbe mnogo pažnje posvećuju i pravilnom disanju, odnosno tehnikama disanja.

Objavljeno:

U životu možemo danima ostati bez hrane i vode, ali bez vazduha bismo mogli tek nekoliko minuta.

Disanje je najvažniji proces koji se odvija u našem telu, a često se odvija nesvesno jer ne razmišljamo o tome koliko je važno disati pravilno, kažu Iva Rinčić i Petra Petrovečki Nevistić, dve učiteljice joge u Zagrebu.

- Disanje je proces kojim u telo unosimo kiseonik i izbacujemo ugljen dioksid. Disanjem se eliminiše više od 70 posto toksina iz tela, a ostalih 30 posto izbacuje se stolicom, znojenjem i mokrenjem. Međutim, danas većina ljudi živi ubrzano i stresno, što često dovodi do plitkog disanja, kojim se koristi samo 30-40 posto kapaciteta pluća. Na taj način ne dolazi do optimalne razmene gasova, koja je vrlo važna za zdravlje organizma. Zbog toga se mogu javiti umor, depresija, napetost, pa i neke teže bolesti - upozorava Petra Petrovečki Nevistić.

Mnoge istočnjačke veštine koje kombinuju duhovne i telesne vežbe mnogo pažnje posvećuju i pravilnom disanju, odnosno tehnikama disanja. Tako u jogi postoje vežbe pranajame, koje se na prvi pogled mogu opisati kao tehnike disanja, iako to nije do kraja precizno.

Naime, pranajama se ne temelji samo na disanju nego na životnoj energiji (prani), koje najviše ima u vazduhu, ali jednako tako i u hrani i vodi. Osim toga, disanje je spontani proces, a pranajama je strogo kontrolisan proces, koji ponekad može biti tehnički vrlo zahtevan. Postoji mnogo vežbi pranajame. Uz njihovu pomoć postiže se optimalno delovanje endokrinog, živčanog i probavnog trakta te se dobija mentalna i fizička stabilnost, kažu sagovornice "24 sata".

Ali, oni koji ne praktikuju jogu, kao i početnici, ne moraju se opterećivati time, kaže Iva te dodaje kako na kursevima joge i ne idu tako daleko. Da biste popravili način disanja, dovoljno je naučiti osnovne asane, odnosno položaje, kod kojih se radi na istezanju, izdržljivosti i snazi pojedinih delova tela, pri čemu se kod svakog položaja može posvetiti i posebna pažnja disanju.

- Vežbajući jogu, povezujemo dah i pokret. Dakle, samim vežbanjem joge postajemo svesniji svog disanja. U svim asanama možemo posebno obratiti pažnju na disanje jer ga sama anatomija asane na neki način stimulše - ističe instruktorka Petra.

Tako, na primer, u položaju lotusa (padmasana, položaj u kome sedimo sa prekrštenim nogama) jednostavno možete usmeriti pažnju na disanje, posmatrati ga, osvestiti i produbiti.

U položaju deteta (balasana), u kome sedimo na nogama, a gornji deo tela licem prema dole spuštamo na pod, dok su nam ruke opuštene pored tela, možemo se već poigrati s disanjem, tako da pokušamo disati stomakom. Ti će pokreti biti ograničeni, zbog pritiska grudi, pa možete osetiti kako se grudni koš širi sa obe strane te usmeriti pažnju na leđa i osetiti kako se i ona pune vazduhom. Jednostavno, možete osvestiti delove tela koji učestvuju u procesu disanja.

Međutim. tehnike disanja možete kombinovati sa osnovama meditacije, bez vežbi, u ležećem položaju. Recimo, tako da disanje kombinujete sa opuštanjem jednog po jednog dela tela, zamišljajući da u svaki deo tela udišete ozdravljujuću energiju, a izbacujete štetne stvari i otrove. Disanje možete kombinovati i sa ponavljanjem afirmacija, bilo tako da vas vodi učitelj, tako da slušate glas sa CD-a ili jednostavno tako da uskladite disanje sa nekom laganom muzikom u pozadini.

Ako pravilno dišete, popravićete snabdevenost tela kiseonikom i podstaći čišćenje tela od otrova, ali, redovnim vežbanjem kvalitetnog disanja možete bitno poboljšati i svoje zdravstveno stanje. Pravilno disanje umiruje telo i um, smanjuje visok krvni pritisak, a time posredno utiče i na zdravlje srca i krvnih sudova. Vrlo je korisno kod respiratornih alergija, astme i uopšte problema sadisanjem i plućima.

Jednostavna tehnika pravilnog disanja

Sedite i opustite se. Postupno produbite dah, a potom dopustite potpuni izdah, nakon koga ponovno duboko udahnite kroz nos i osetite kako vazuh ide sve do stomaka. Opustite ga i izdahnite kroz nos. Zatim stavite dlan na donji deo stomaka, ispod pupka. Osetite kako se ruka podiže sa svakim udahom i spušta sa svakim izdahom. Tokom disanja i grudi će vam se lagano spuštati i podizati. Vežbajte nekoliko minuta i posmatrajte razlike u telu u odnosu na trenutak u kome ste počeli vežbu.

Vežba 4-7-8 pomaže protiv panike i stresa

Vežbu 4-7-8 (ili vežbu opuštanja), dok učite, najbolje je raditi sedeći, sa ravnim leđima. Postavite vrh jezika na nepce iza gornjih prednjih zuba i držite ga tako tokom cele vežbe. Zatvorite usta i udahnite tiho kroz nos, brojeći do 4. Zadržite dah brojeći do 7 pa izdahnite kroz usta brojeći do 8.

Vazduh koji ispuštate prolazi pored jezika, s tim da bi se zvuk izdaha na kraju trebao čuti. Radite u četiri ciklusa i obavezno vodite računa da izdah traje dvostruko duže od udisaja. Vežba prirodno smiruje nervni sistem. Vežbajte barem dva puta na dan, ali u prvom mesecu ne ponavljajte više od četiri ciklusa. Korisna je pred spavanje. Vežba pomaže da ostanete usredsređeni na mir, odnosno da zanemarite probleme i negativne misli.

Vežba protiv masti oko stomaka

Ispraznite želudac, figurativno. Kleknite na pod sa rukama i kolenima na podu te izvijenim leđima, što će pomoći da aktivirate trbušne mišiće ispod naslage sala. Izdahnite i potpuno isisajte vazduh iz stomaka pa ga uvucite. Zadržite 10 sekundi pa polako udahnite. Ponavljajte ovu vežbu 10 puta na dan.

Vežba za unutrašnji mir

Udobno sedite sa ravnom karlicom i glavom lagano pognutom prema napred. Zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite, bez kontrole. Za početak vežbanja brojite u sebi “jedan” dok udišete. Kad izdahnete, brojite “dva” i tako do pet. Tad počinjete novi ciklus, računajući “jedan” od izdaha. Brojite do pet.

Tehnike za povećanje kapaciteta i zdravlje pluća

Zove se Orijentalna dah. Udišete kratko kroz nos, s tim da ne izdišete. Udahnite tri puta i istovremeno podignite ruke u visinu ramena ispred tela. Kod sledećeg udisaja (3 puta),raširite ruke i na trećem udisaju podignite ih iznad glave. Započnite sa izdahom, polako, ali u jednom komadu, dok kružnim pokretom vraćate ruke u prvobitni položaj kraj tela. Ponovite vežbu 10 puta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.