SINDROM PRAZNIČNOG SRCA PRETI U OVO DOBA GODINE! Uopšte nije bezazlen, a OVO SU SIMPTOMI I UZROK!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAMO PAŽLJIVO

SINDROM PRAZNIČNOG SRCA PRETI U OVO DOBA GODINE! Uopšte nije bezazlen, a OVO SU SIMPTOMI I UZROK!

Studija je zaključila kako se ovaj sindrom javlja kod osoba koje do tada nisu patile od srčanih problema

Objavljeno:

Simptomi sindroma prazničnog srca uključuju nesvesticu, kratak dah, umor, pa čak i bol u grudima, a svi su se oni javljali u razdobljima posle vikenda ili praznika, navodi healthline.com.

- Takvi su slučajevi znali rezultirati hospitalizacijom između nedelje i utorka ili krajem godine, sve razdobljima kada se konzumiraju veće količine alkohola - kazali su autori studije koja je definisala sindrom prazničnog srca.

foto: AP

No, istraživanje je ponovljeno i 2017. godine kada je grupa nemačkih naučnika sprovela prvu veću studiju o pojavi srčanih aritmija neposredno nakon konzumiranja alkoholnog pića.

Studija je zaključila kako se ovaj sindrom javlja kod osoba koje do tada nisu patile od srčanih problema.

- No, što su više piva konzumirali, neki su ispitanici imali više palpitacija - kazao je voditelj studije dr. Moric Siner za CNN.

Ovaj sindrom dokaz je da preterivanje u bilo čemu nije dobro po zdravlje, naveo je dr. Nikolas Skipitaris, a za zdravobudi.hr, prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med. kazao je kako blago konzumiranje alkoholnih pića uključuje konzumaciju manje od sedam standardnih pića nedeljno, "umereno je ako popije 7-21 standarnih pića nedeljno i teško konzumiranje iznosi više od 21 pića nedeljno", kazao je

- Sindrom prazničnog srca obično se podrazumeva kao benigan i bezopasan. Međutim, drugačija je situacija kod bolesnika s pridruženim bolestima kao što je koronarna bolest, bolest srčanih zalistaka ili kronična opstruktivna plućna bolest. U takvim situacijama sindrom prazničnog srca može biti vrlo opasan i ozbiljno narušiti zdravstveno stanje bolesnika - kazao je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.