OVA BILJKA JE SPAS ZA OSLABLJENO SRCE: Sami napravite KAPI, SIRUP I TINKTURU koji regulišnu krvni pritisak!
Glog ima brojne blagodeti, Foto: Profimedia

od davnina leči

OVA BILJKA JE SPAS ZA OSLABLJENO SRCE: Sami napravite KAPI, SIRUP I TINKTURU koji regulišnu krvni pritisak!

Osim toga, izvanredan je regulator krvnog pritiska, pri čemu ne samo da snižava povišeni krvni pritisak, nego povisuje preniski krvni pritisak onima čiji je srčani mišić oslabljen

Objavljeno:

Glog se još od srednjeg veka primenjuje protiv bolesti srca i žila, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce.

Aktivne tvari gloga danas su nam dobro poznate, a pripravci od gloga pripadaju u red onih biljnih lekova čije je delovanje klinički najopsežnije dokumentovano.

Glog jača i reguliše rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog pritiska, pri čemu ne samo da snižava povišeni krvni pritisak, nego povisuje preniski krvni pritisak onima čiji je srčani mišić oslabljen.

Koristan je u lečenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u lečenju zakrečenja krvnih žila i angine pectoris, a deluje i na smirenje živčanog sistema.

Naravno, kod takvih je bolesti nužno posavetovati se s lekarom. Za sušenje se beru listovi i cvetovi, samo cvetovi ili samo listovi, a u jesen i crveni plodovi (gloginje).

Kapi od gloga za probleme sa srcem

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte vodom tako da seže 2,5 centimetra iznad bobica. Izblendajte i ostavite 24 sata. Stavite to na laganu vatru pa pustite da lagano kuva oko pola sata. Pustite da odstoji još pola sata. Procedite, pa prelijte u bocu u kojoj može stajati u frižideru. Bobice još jednom izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuvajte pola sata i ostavite da stoje pola sata. Dobro procedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomešajte s prvobitno isceđenim. I zatim ga kuvajte na laganoj vatri dok ne ostane 1 litra mešavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte od 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Čaj od gloga

Za jednu šoljicu čaja namočite jednu čajnu kašiku plodova koje ste zdrobili vilicom ili nekim drvenim batom. Neka odstoji u vodi od 7 do 8 sati pa ih onda kratko prokuvajte i procedite. Pijte od 2 do 3 šoljice dnevno, uz dodatak meda. Svi tako pripremljeni čajevi mogu se piti mesecima, zavisno o tome koliko ozbiljne zdravstvene probleme imate. Ili jednostavno kašiku plodova prelijte šoljicom prokuvale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i ohladite. Čaj se može čuvati u frižideru do tri dana.

foto: Print Screen Youtube

Sirup od gloga i šipka

Pripremite 2 šoljice bobica gloga, 1/2 šoljice osušenog šipka, 4 šoljce vode, jednu kašiku cimeta, 1/2 kašike kardamoma, 2 kašike šećera (ili meda), jednu šoljicu ruma i sok od jednog limuna. Glog, šipak, cimet i kardamom stavite u vodu i pristavite na vatru da proključa. Kuvajte na laganoj vatri sat vremena pa ostavite da odstoji dva sata. Procedite kroz gazu, dodajte šećer i limun. Pije se po jedna kašika od 4 do 5 puta na dan, barem tri meseca.

Tinktura za cirkulaciju i pritisak

Korisna je kod aritmija, nervoznog srca, visokog pritiska, arterioskleroze koronarnih žila i slično. Pripremite 200 grama plodova i litru 60-postotnog alkohola. Plodove zgnječite i stavite u staklenu bocu pa prelijte alkoholom. Ostavite da odstoji 21 dan (jednom dnevno protresite bocu) pa procedite. Početna doza su tri kapi od dva do tri puta na dan, što se postupno povećava do najviše deset kapi. Veće količine mogu izazvati aritmije pa zapravo sami morate proceniti dozu koja vam odgovara. Većina najbolje podnosi pet kapi koje se kapnu na kašiku meda do tri puta na dan. Ako se tinktura uzima s vodom ili čajem, tad se može staviti i po deset kapi.

Pekmez od gloginja

Gloginje operite i očistite od peteljki. Stavite ih u posudu u kojoj ih možete kuvati, pa dodajte do polovnu sadržaja vode i šećera po želji. Stavite na vatru i prokuvajte otprilike 10 minuta pa sameljite štapnim mikserom. Zatim još malo prokuvajte, skinite s vatre i propasirajte ili procedite kroz ne baš gustu rešetku. Kad ste odvojili koštice, još malo prokuvajte. Ako je pregusto, dodajte još malo vode. Pekmezu možete dodati C vitamin, cimet, vanilin šećer, klinčiće - po želji.

Vino od gloginja

Dobro operite i očistite kilogram zrelih bobica gloga, uspite ih u veliku staklenu teglu, pa dodajte litru i pol prokuvane vode koju ste prethodno ohladili te 500 grama smeđeg šećera. Teglu prekrijte gazom i ostavite na sobnoj temperaturi četrdeset dana. Nakon toga procedite, prelijte u staklenu bocu i čuvajte u frižideru. Uzima se svako jutro po jedna čašica (ona za rakiju) pola sata pre obroka.

Simptomi menopauze

Glog ublažava kardiovaskularne poremećaje uzrokovane nedostatkom hormona. Širi krvne žile i potiče lučenje mokraće. Pomaže regulisati krvni pritisak i gotovo je nezaobilazan kod popratnih simptoma menopauze. Koristite po pola kašike (40 kapi ili 2,5 mililitra tinkture) tri puta na dan ili tri puta po šoljice čaja na dan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.