ČIR NA ŽELUCU VAM JE PUKAO AKO SE JAVE OVI SIMPTOMI: Ako ih primetite BRZO U BOLNICU
Doktorka, Foto: Profimedia

evo šta raditi

ČIR NA ŽELUCU VAM JE PUKAO AKO SE JAVE OVI SIMPTOMI: Ako ih primetite BRZO U BOLNICU

Istraživanja pokazuju kako čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija

Objavljeno: 18.11.2019. 21:18h
  • 3

Iako bi se mnogi kladili kako hrana uzrokuje čir na želucu, to nije tako. Čir na želucu neće uzrokovati ni stres.

Međutim, ako već imate čir na želucu, činjenica je da će ovo dvoje – i hrana, i stres, itekako uticati na vaše zdravlje i da će, nažalost, pogoršati simptome.

Istraživanja pokazuju kako čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Helicobacter pylori. No, uzrok nastanku i razvoju čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih lekova. Za spomenuti je i kako pušenje, također, igra vrlo važnu ulogu.

Naš želudac svakodnevno se i u više navrata puni želučanim sokovima od kojega ga štiti deblji sloj sluzi. Kad se dogodi da sluzi nema, odnosno da ona presuši, želučani sokovi počnu nagrizati želučano tkivo zbog čega dolazi do nastanka čira.

Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na pojavu čira na želucu.

Bol u stomaku

Nimalo iznenađujuće, zar ne? No, ako znamo da se bol u trbuhu javlja i kod drugih tegoba i bolesti, možemo reći i da je bol u trbuhu poprilično varljiv simptom. Bol u trbuhu javlja se zato što želučana kiselina, kako smo spomenuli, nagriza želučano tkivo. Tako da čir nisu ništa drugo nego rane u želucu ili na tankom crevu.

Mučnina i/li povraćanje

Čir želučanog tkiva uzrokuje povremene kontrakcije, pa otud podrigivanje i mučnina, a ako se mišići trbušnog zida dovoljno jako skupljaju – može doći i do povraćanja.
Naravno da ne treba stvari odmah gledati crno, no prevencija je uvek preporučljiva.

foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Žgaravica

Jednom kad se otvori, čir na želucu je stalno pod uticajem kiseline. To, osim boli, uzrokuje simptome kao što su nadutost, podrigivanje, kiselina u grlu, ali i žgaravica.

Bol u leđima i/li grudima

Nikad ne biste rekli, zar ne? Ali da, čir na želucu ne uzrokuje samo bol u trbuhu. Bol usled čira na želucu može se kretati te se najčešće oseća u prsima i leđima, a pogotovo ako je kiselina (odnosno čir) prodrla kroz zidove creva.

Krv u stolici

Za čireve je poznato da mogu krvariti što se najbolje vidi na stolici koja je vrlo tamne, gotovo crne boje. To znači da probavljamo kFrv, a to opet znači da nam je čir na želucu pukao.

Kako znati je li čir pukao?

-Javlja se oštra bol između prsne kosti i pupka (na prazan želudac)

-Bol u trbuhu je intenzivnija noću

-Trbuh je krut i osetljiv na dodir (i kad je prazan)

-Otkucaji srca su pojačani

-Stolica je crna, krvava

-I kad povraćate, povraćate krv

I na kraju, navedeni simptomi retko će koga asocirati na rak želuca, no to nikako ne znači da tu bolest možemo samo tako otpisati.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media