JELA JE SVAKOG DANA BELI LUK NA PRAZAN STOMAK: Posle nekog vremena, transformacija je bila neverovatna!
Luk, Foto: Pixabay

zdravlje

JELA JE SVAKOG DANA BELI LUK NA PRAZAN STOMAK: Posle nekog vremena, transformacija je bila neverovatna!

Konzumiranje belog luka na prazan stomak čini čuda za organizam

Objavljeno: 11.11.2019. 18:06h
  • 15

Luk je član porodice ljiljana, bliski rođak češnjaka. Često se naziva "kraljem povrća", zbog svog oporog ukusa.Postoje mnoge vrste luka: beli, žuti, crveni i zeleni. Oni se takođe razlikuju u veličini, boji i ukusu. Manji luk dolazi u mnogim sortama kao što je zeleni luk, koji uključuje vlasac, poriluk i luk.

Konzumiranje belog luka na prazan stomak čini čuda za organizam kakva niste mogli ni da zamislite.

Beli luk je moćan antibiotik i antioksidans, pa tako štiti vaš želudac od infekcija i bolesti.

Jedna žena koja je imala problema sa visokim pritiskom jela ga je svaki dan pre obroka, jer tako nije postojalo ništa drugo u želucu što se mešalo i asimilaciralo hranjljive materije u belom luku. Ovo je bio najlakši i najsigurniji način da održava krvni pritisak pod kontrolom.

Najbolje od svega je što možete da ga uzimate jednom dnevno, a nema nikakve nus pojave kao što je slučaj kod raznih lekova.

Zdravstvene prednosti belog luka

Zdravstvene prednosti luka su beskrajne zbog njegovih snažnih anti-septičkih i anti-bakterijskih svojstava. Postoji znatna razlika u sastavu različitih sorti i to takođe zavisi o stadiju zrelosti i duljini skladištenja.

Luk je snažan antiseptik bogat vitaminima A, B i C. Moćan je izvor folne kiseline, kalcija, fosfora, magnezija, kroma, železa i vlakana. Drevni zapisi otkrivaju da je luk bio korišćen još 4000 pr.n.e kao univerzalan lek za mnoge bolesti. U II. Svetskom ratu isparavanje smese luka je korišteno da se smanji bol i ubrza zaceljivanje rana vojnika.

Zbog visokog sadržaja železa u luku on je koristan za lečenje anemije. Dobar je i anti-koagulant: jednostavno jedući pola sirove glavice luka dnevno može značajno sniziti holesterol i sprečava srčani udar. Anti-upalna sredstva u luku korisna su za smanjenje simptoma upalnih bolesti poput artritisa i gihta.

Luk je dobar u borbi protiv bakterija, uključujući i E.coli i Salmonellu, te je učinkovit protiv tuberkuloze i infekcije mokraćnog sastava, poput cistitisa. Može i pomoći sniziti krvni pritisak prirodno. Također razređuje krv, te pomaže otopiti krvne ugruške.

Pola srednje glavice luka dnevno značajno pomaže u ispravljanju tromboze, snižavanju LDL holesterola i sprečavanja srčanog udara. Inulin u luku stimulira rast dobrih bakterija u debelom crevu i pomaže smanjiti rizik od razvoja tumora u debelom crevu.

Dodavanje luka tokom kuhanja može pomoći osloboditi od kroničnog zatvora i nadutosti. Krom u luku pomaže dijabetičarima na način da snizi razinu insulina i poboljša toleranciju na glukozu.

Istraživanje je pokazalo da je primena soka luka na vlasište dva puta nedeljno tokom 2 meseca može uzrokovati ponovni rast kose.

Luk povećava cirkulaciju i izaziva znojenje. Koristan je pri hladnom vremenu za obranu od infekcije, smanjenja temperature i potiče znojenje kod prehlade i gripa.

MNOGI TO POGREŠNO RADE: Evo kako se pravilno jede beli luk

Izmešajte jednaku količinu soka luka i meda i uzmite 3 do 4 čajne žličice ove mešavine dnevno. Ona pomaže rastopiti sluz i sprečava njenu daljnju formaciju. To je takođe jedan od najboljih preventivnih napitaka protiv prehlade.

Kad kupujete mladi luk, odaberite onaj koji je dobro oblikovan, ima suvu i čistu vanjsku kožu. Izbegavajte one koje su već proklijali, imaju znakove raspadanja ili obojene vrhove.

Luk se može spremiti na sobnoj temperaturi, ali ga je dobro držati u prozračenom prostoru, daleko od jarkog svetla da se spreči rast korenja. Nemojte ga držati zajedno s krompirom jer će upiti vlagu i etilen plin od krompira i proklijati brže.

Da biste sprečili suze prilikom rezanja luka, luk ohladiti na oko sat vremena pre guljenja.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media