LEČI DEVET BOLESTI, LEKARI POTVRDILI: Jedite kiseli kupus i oslobodite se ovih problema!
Kiseli kupus / Ilustracija, Foto: Profimedia

lekovito

LEČI DEVET BOLESTI, LEKARI POTVRDILI: Jedite kiseli kupus i oslobodite se ovih problema!

Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena

Objavljeno: 14.11.2019. 19:33h
  • 3.6k

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. 

Lek za probavni sistem:

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

Zaceljuje rane 

Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog  i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.

Blagodati soka kiselog kupusa:

Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu. Pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo.

Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk.

Priprema kiselog kupusa:

15 kg zelja, 0,5 kg soli šest lovorovih listova, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke.

U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mesec dana. 

Trodnevna dijeta od kupusa:

S ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pritom detoksikovati organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i po kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleb. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuvana krompira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekoga drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite. Trećeg dana iskombinujte jelovnike prvih par dana kako vam najbolje odgovara.

 

Bonus video

(Espreso.rs/alternativa-za-vas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media