PACIJENTI SA RAKOM NE BI SMELI DA UZIMAJU OVE BILJNE TERAPIJE: Mogu da uspore dejstvo lekova, tvrde LEKARI
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno je znati

PACIJENTI SA RAKOM NE BI SMELI DA UZIMAJU OVE BILJNE TERAPIJE: Mogu da uspore dejstvo lekova, tvrde LEKARI

Opasnost je da mnogi proizvodi mogu da ometaju hormonsku terapiju ili lečenje hemoterapijom, a neki produžuju proces zgrušavanja krvi - što može dovesti do toga da rane duže zarastaju

Objavljeno:

Pacijenti s rakom trebali bi reći svojim lekarima ako uzimaju biljne proizvode, jer bi neki od sastojaka mogli sprečiti dejstvo njihove terapije, saznalo se na konferenciji o raku.

Tablete od belog luka, đumbira i ginka, na primer, mogu da odloži zarastanje rana na koži kada se rak dojke raširi.

Hirurg, prof. Marija Žoao Kardoso, rekla je da nema dokaza da biljne terapije ili kreme deluju. Ako ste u nedoumici, bilo je najbolje ne preduzimati ništa, rekla je.

- Lekari moraju biti oprezniji kada pitaju svoje pacijente šta još uzimaju kada se leče od raka - rekla je za BBC prof. Kardoso, glavni hirurg u Centru za rak Čampalimaud u Lisabonu, Portugal.

Ona je rekla da je posebno važno da se pacijenti uvek prvo konsulutuju sa svojim lekarima pre nego što isprobaju komplementarne terapije protiv raka koji se proširio na kožu.

To se dešava u jednom od pet slučajeva raka dojke - i manje kod drugih karcinoma.

foto: AP

Opasnost je da mnogi proizvodi mogu da ometaju hormonsku terapiju ili lečenje hemoterapijom, a neki produžuju proces zgrušavanja krvi - što može dovesti do toga da rane duže zarastaju i da ostane više ožiljaka.

Kao primere onih preparata koji usporavaju zgrušavanje istakla je sledeće biljne proizvode:

- Divlja kamilica

- Beli luk

- Ginko

- Glog

- Divlji kesten

- Kurkuma

Profesorka Kardoso rekla je da nije iznenađujuće da pacijenti i njihovi negovatelji traže komplementarne ili alternativne tretmane koji bi mogli napraviti pomak u lečenju. Ali rekla je da ljudi trebaju znati "mogli bi na kraju načiniti više zla nego koristi".

Cancer Research UK kaže da bi neke komplementarne terapije mogle zaustaviti da konvencionalni tretmani rade onako kako bi trebali. Takođe se kaže da je važno izbegavati hranu i piće poput grejpa i narandže tokom lečenja, jer mogu uticati na to koliko se lekovi protiv raka razgrade u organizmu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.