NA FEJSBUKU PRENOSILA SVOJU OPERACIJU MOZGA: Devojka se u jednom trenutku PROBUDILA, evo kako je prošlo (VIDEO)
Hiljade ljudi gledalo njenu operaciju, Foto: Facebook printscreen

čuda tehnologije

NA FEJSBUKU PRENOSILA SVOJU OPERACIJU MOZGA: Devojka se u jednom trenutku PROBUDILA, evo kako je prošlo (VIDEO)

Džena, rodom iz države Ilinois, odlučila je da želi da svi drugi mogu da posmatraju njenu operaciju

Objavljeno: 14:51h

Hrabra 25-godišnjakinja prneosila je na internetu sopstvenu operaciju mozga - dok je ležala budna na operativnom stolu.

Džena Šardt odjednom je pretrpela moždani udar - i to dok je pomagala pacijentima da se izbore sa istim oboljenjem u okviru svoje obuke za terapeuta na Univerzitetu Brenau u u državi Džordžija.

U stvari, Džena je imala napad, prouzrokovan spletom nepravilnih krvnih sudova u njenom mozgu. Lekari su pronašli dobroćudnu masu u njenom mozgu i pokušali su lekovima da leče njene simptome, ali to nije uspelo.

Dakle, da bi Džena mogla da nastavi studije, lekari su joj preporučili da joj se ukloni krvni sudovi, operacijom na otvorenom mozgu.

Džena, rodom iz države Ilinois, odlučila je da želi da svi drugi mogu da posmatraju njenu operaciju, pa je Metodistički medicinski centar iz Dalasa u utorak pristao da uživo prenosi operaciju.

Za razliku od većine pacijenata koji su bili podvrgnuti velikoj operaciji, Džena nije bila intubirana mašinom za veštačko disanje. Jedna zelena cevčica kretala joj se ispod nosa, pomažući joj da dobije dovoljno kiseonika.

Iza hirurške zavese, sakriven od pogleda kamere, nalazio se Dženin izloženi mozak, a deo njene lobanje je uklonjen kako bi dva neurohirurga dobila pristup organu.

U jednom trenutku operacije ona se probudila, a lekari su joj na Ajpedu pokazivali znake i slova koja je ona trebalo da prepozna.

Kako je tokom objasnio šef neurohirurgije u Medicinskom centru metodista iz Dalasa, dr Nimeš Patel, mozak ima veoma malo receptora za bol, tako da je prilično sigurno da Džena nije imala nikakav neprijatan osećaj, čak i kada su je sekli metalnim alatima.

Pacijentkinja nije osećala mnogo nelagode, osim što ju je čvrsto držala stezaljka za glavu i što je imala blago suva usta, što je uobičajena nuspojava anestezije.

Nekoliko sati nakon operacije, Džena se probudila, nasmejala se i podigla palac gore u znak da se oseća sasvim dobro.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.