SAZNALA DA IMA RAK DOJKE, PA PRISTALA DA PRVA PROBA NOVI LEK: Desilo se ČUDO! Da li je ovo NOVA NADA za pacijente?
Li Merker se uspešno izlečila, Foto: Youtube printscreen

NAPREDAK MEDICINE

SAZNALA DA IMA RAK DOJKE, PA PRISTALA DA PRVA PROBA NOVI LEK: Desilo se ČUDO! Da li je ovo NOVA NADA za pacijente?

Nakon dijagnoze otišla je u kliniku Mayo kako bi počela s lečenjem, a tamo ju je lekar pitao želi li možda da isproba nešto novo

Objavljeno:

Li Merker iz Džeksonvila uvek je živela zdravo i zato joj je dijagnoza raka dojke u martu bila ogroman šok.

- Bila sam zdrava. Zbog toga me dijagnoza toliko i naljutila. Bila sam šokirana, kao i svi oko mene - ispričala je.

Nakon dijagnoze otišla je u kliniku Mayo kako bi počela s lečenjem, a tamo ju je lekar pitao želi li možda da isproba nešto novo - eksperimentalnu vakcinu koja uništava rak dojke u ranom stadijumu i sprečava buduća pojavljivanja, prenosi Upworthy.

- Pristala sam u roku 10 sekundi - prisetila se Merker.

Na oduševljenje celog osoblja, eksperiment je uspeo.

- Videli smo dokaze da se tumor povlači i da se imuni sistem okomio na tumor - rekao je dr. Kit Knutson iz klinike Mayo u Džeksonvilu i dodao da su rezultati bili tačno ono čemu su se nadali.

- Vakcina je bilo dizajnirana da učini upravo to što se dogodilo, ali nismo mogli biti sigurni da će upaliti jer nam je Li bila prva pacijentkinja na kojoj smo uopšte isprobali novi lek. Lek bi trebalo da stimulše imuni sistem da napadne tumor i to je uradio - objasnio je.

Iako je rak sasvim nestao, Merker je obavila dvostruku mastektomiju jer se ipak radi o eksperimentalnoj vakcini i htela je da bude sigurna da se bolest neće vratiti. To tkivo je poslano na analizu kako bi ga lekari mogli još proučavati.

- Osećala sam se kao da sam hodala po Mesecu. Radim u poslu gde ima mnogo žena i nagledala sam se svakakvih priča i bilo bi uistinu lepo kada bi ovaj tretman mogao iskoreniti rak dojke - rekla je Merker, koja tek sad polako shvata koliko bi vakcina koja ju je spasila mogla biti bitno.

Objasnila je i kako je tretman izgledao. Morala je ići na redovnu vakcinaciju tokom 12 nedelja.

- Uvek su mi vadili krv, pregledali su me i odmah su mi dali vakcinu. Radi se o tri vakcine, koja su mi dali odjednom u četiri navrata, svake dve nedelje - opisala je.

Dr. Knutson rekao je da su već počeli da koriste vakcinu kod dve nove pacijentkinje i da traže nove kandidate za testiranje leka.

Iako je još dalek put do kada bi vakcina mogla da uđe u redovnu upotrebu, rezultati su obećavajući i pokazuju budućnost prema kojoj lekari streme.

- Radi se zapravo o vakcini protiv raka dojke i mislim da je samo pitanje vremena kada ćemo ga završiti - optimističan je dr. Knutson.

Klinika Mayo trenutačno radi na nekoliko vakcina kojima je namena da spreče i pobedi rak.

Dr. Knutson se nada da će sledeće godine početi da testira i vakcinu koja bi sprečila da se rak dojke formira kod zdravih pacijenata, nešto kao vakcina protiv gripa, samo za rak dojke.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.