ŽENE SA VISOKIM KRVNIM PRISTISKOM IMAJU VEĆI RIZIK OD MNOGO OPASNIJE BOLESTI! Otkrivena povezanost dva oboljenja
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NOVO ISTRAŽIVANJE

ŽENE SA VISOKIM KRVNIM PRISTISKOM IMAJU VEĆI RIZIK OD MNOGO OPASNIJE BOLESTI! Otkrivena povezanost dva oboljenja

Prethodne studije su otkrile da žene s povišenim krvnim pritiskom imaju oko 15 posto povećan rizik za razvoj opake bolesti

Objavljeno: 10.10.2019. 15:19h
  • 4

Istraživači su identifikovali protein koji može biti faktor rizika i za visok krvni pritisak i za karcinom dojke.

Prethodne studije su otkrile da žene s povišenim krvnim pritiskom imaju oko 15 posto povećan rizik za razvoj raka dojke u poređenju sa ženama s normalnim krvnim pritiskom. Pokazalo se da visok nivo proteina GRK4 izaziva visok krvni pritisak.

Najnovija studija, predstavljena na naučnim sesijama u Nju Orleansu pokazala je da protein GRK4 postoji u ćelijama karcinoma dojke, ali ne i u normalnim, nezahvaćenim ćelijama.

- Rak i hipertenzija dijele zajedničke faktore rizika. Prethodna istraživanja naše laboratorije na GRK4 otkrila su da je on reguliran onkogenom zvanim c-Myc, koji igra ulogu u nastanku mnogih tipova raka, uključujući rak dojke. To nas je dovelo do hipoteze da bi GRK4 mogao biti veza - rekao je Veji Jue, glavni istraživač studije.

Skoro polovina svih odraslih osoba s povišenim krvnim pritiskom su žene. Nakon 65. godine žene češće od muškaraca imaju visok krvni pritisak. Trudnoća, lekovi za kontrolu rađanja i menopauza mogu povećati rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, a ako se ovo stanje ne leči može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su srčane bolesti, moždani udar i gubitak vida.

Redovni samopregledi su obavezni
Redovni samopregledi su obavezni foto: Profimedia

Važan je podatak da je kod žena rak dojke najčešće dijagnostikovan tip raka i drugi vodeći uzrok smrti, piše Health24.

- I dok su prethodne studije pokazale da se povećava rizik od karcinoma dojke kod hipertenzivnih žena, ova studija nadopunjuje trenutna saznanja pružajući uvid u molekularne mehanizme koji su osnova ove veze - rekla je Vesna D. Garović sa klinike Majo u Rečesteru, Minesota.

Garović, koja nije bila uključena u novo istraživanje, rekla je da ova istraživanja koja identifikuju molekularne mehanizme i signalne puteve koji uzrokuju razvoj bolesti mogu pružiti nove uvide u mogućnosti liječenja.

Isto tako, nisu svi karcinomi dojke isti. Ispitivanje je tražilo GRK4 kod dve specifične vrste raka dojke, poznate kao hormonski osetljivi i triple-negativni karcinomi.

- Naš zaključak možda nije primenjiv na druge vrste raka dojke - rekao je Jue.

Garović je napomenula da genetske varijacije GRK4 možda nisu iste u svim rasnim grupama. Studije koje posmatraju GRK4 na ženama obolelim od karcinoma dojke po rasnoj i etničkoj skupini, rekla je, mogu dati uvid u prethodno prijavljene razlike na temelju rase u tipu karcinoma, odgovoru na lečenje i ishodima.

GRK4 je jedan od sedam GRK proteina. U drugim istraživanjima su posmatrani GRK2 i GRK5 kako bi se dobile detaljnije informacije o različitim vrstama karcinoma, ali Jue je rekao kako je njihov tim prvi koji traži vezu između GRK4, visokog krvnog pritiska i raka dojke.

- Lekovi koji ciljaju GRK4 potencijalno se mogu koristiti za lečenje pacijenata s hipertenzijom i rakom dojke - kazao je Jue.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media