AKO STE PREHLAĐENI, NE POMIŠLJAJTE NA OVIH 7 NAMIRNICA! Ova hrana samo POGORŠAVA UPALE
Ne možemo da jedemo sve kada imamo grip, Foto: Profimedia, Ilustracija

izbegavajte ih

AKO STE PREHLAĐENI, NE POMIŠLJAJTE NA OVIH 7 NAMIRNICA! Ova hrana samo POGORŠAVA UPALE

Klonite se ovih namirnica

Objavljeno: 15.10.2019. 15:34h

Iako su deo svakodnevne ishrane, neke namirnice, smatraju dijetetičari, ne bi trebalo da jedete ukoliko ste prehlađeni ili imate grip, navodi insider.com.

1. RAFINISANI ŠEĆER

Dijetetičarka Šeron Palmer navodi kako bolesno telo treba izbegavati sve oblike rafinisanog šećera jer može povećati upale u telu. Dijetetičarka predlaže sveže voće i povrće kako bi telu pružili potrebne nutrijente te poboljšali imunološki sistem.

2. ALKOHOL

Dijetetičarka Bruk Alpert tvrdi kako alkohol izaziva dehidraciju, a ona je u slučaju prehlade posebno štetna. Osim toga, alkohol će uticati i na antibiotike pa će u kraju da utiče na želudac i jetru.

3. KOFEIN

Dehidraciju uzrokuje i kofein, a dijetetičarka Alpert tvrdi kako je posebno opasan kada se konzumira kao zamena za hidratacijska pića. Dijetetičarka tvrdi kako si ipak dopusti jednu šolju kave kada je prehlađena, ali preko toga ne ide.

foto: Profimedia

4. KISELE NAMIRNICE

Dr. Elizabet Tratner tvrdi kako je potrebno izbegavati kiselu hranu prilikom prehlade, a posebno ako su vaši simptomi mučnina i želučani problemi. Naime, kisela će hrana nadražiti grlo ukoliko dođe do povraćanja.

5. SLANE NAMIRNICE

Kao namirnica kojoj pristupamo ukoliko dođe do želučanih tegoba, slani krekeri ipak nisu najbolji izbor jer deluju upalno, tvrdi dijetetičarka Loren Papanos te umesto njih predlaže konzumaciju pirinačnih keksa.

6. TOST

Iako odlična namirnica za smirenje želudca, tost se ne preporučuje ukoliko su neki od simptoma kašalj i upala grla. Naime, zbog svoje suvoće i tvrdoće, tost će dodatno nadražiti ionako upaljeno grlo. Umesto njega dijetetičarka kristi Briset predlaže konzumaciju mekanije hrane kao što su jaja, jogurt, zobene pahuljice i supa.

7. MLEČNI PROIZVODI

U stanju prehlade ili gripe izbegavajte mlečne proizvode, tvrdi dijetetičarka Skarlet Ful. Dok je običan jogurt poželjan, mleko, sir ili sladoled ne bi se trebali konzumirati jer će dovesti do deblje sluzi i pogoršati probavu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media