DA LI STE PREHLAĐENI ILI IMATE ALERGIJU? Odgovorite na ovih 6 PITANJA i saznajte razliku!
Saznajte uzrok simptoma, Foto: Shutterstock

brinite o sebi

DA LI STE PREHLAĐENI ILI IMATE ALERGIJU? Odgovorite na ovih 6 PITANJA i saznajte razliku!

Simptomi su vrlo slični

Objavljeno: 13:47h

Jesen je mnogima najdraže doba godina - drveće je obojeno šarenim bojama, a dani su često prijatni i topli.

No to je isto tako vreme prehlada i alergija. Problem je što danas sve više ljudi u odrasloj dobi oboleva od alergija, pa mnogi nisu sigurno šta ih muči. Je li obična viroza, sinusi ili alergija? Simptomi su vrlo slični: začepljeni nos, kašalj, kijanje.

Doktori Endru Kim i Keri Peterson tvrde da se trebate pitati ovih šest pitanja kako biste znali što vas muči i kako bi se mogli lečiti na odgovarajući način:

1. Curi li vam nos?

Ovo je simptom u oba slučaja, pa je teško otkriti o čemu je reč. No ako obratite pažnju na ono što izlazi iz nosa, mogli biste biti na pravom tragu. Alergije i rane faze prehlade proizvode vodenastu, bezbojnu sluz, ali ako ona postane gusta i žućkasta ili zelena, verovatno se radi o nekom obliku infekcije disajnog sistemas.

2. Svrbe li vas oči?

Ako vas svrbe oči, nos, grlo pa čak i uši, verovatno je reč o alergiji, premda nadražene oči mogu ukazivati i na virusni konjunktivitis, koji je često popratni simptom prehlade. Antihistaminici bi vam trebali pomoći, te bi trebali biti zdravi u roku dve nedelje.

foto: Shutterstock

3. Boli li vas nešto?

Razmislite: osećate li lokaliziranu bol u području sinusa ili vas boli celo telo? Ponekad niska temperatura, otečeni krajnici i neprijatni bolovi po celom telu mogu ukazivati na prehladu. Pripazite i na grlo, jer iako vas zbog alergije grlo može zatezati i peći, bolovi su pokazatelj prehlade.

4. Koliko brzo vas je pogodilo?

Ako ste odjednom, preko noći, počeli mučiti muku sa suznim očima, sluzi iz nosa i začepljenim nosom, nije izgledno da ste prehlađeni.

- Simptomi prehlade se postepeno javljaju, dok kod alergije oni buknu svi odjednom - objašnjava dr. Peterson.

5. Koliko se dugo osećate loše?

Prehlada obično prođe unutar dve nedelje, a može trajati i svega nekoliko dana. S druge strane, alergijske reakcije obično traju sve vreme dok ste izloženi alergenu (recimo prašini ili ambroziji). Osim toga, alergije vas mogu iscrpiti u vrlo kratkom roku.

6. Koje je doba godine?

Alergije se obično javljaju za vreme promena godišnjeg doba, posebno u proleće, leto i jesen, dok su prehlade ipak češće u hladnijim, zimskim mesecima, piše Huffington Post. Ako primetiti da vam se simptomi javljaju uvek u isto doba godine, verovatno je reč o alergiji. Isto tako, ako se ispoljavaju kad ste na određenom mestu (u kancelariji ili kod najboljeg prijatelja), verovatno vas muče alergeni koji se kriju u zatvorenom prostoru, što znači da ste u opasnosti celu godinu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.