OVAJ BALKANAC ŽIVI BEZ NEKOLIKO ORGANA, VIŠE PUTA BIO NA IVICI SMRTI: Pobedio i RAK, tvrdi da ga je OVO spasilo!
Sandi Milićević, Foto: Printscreen / 24 sata.hr

medicinsko čudo

OVAJ BALKANAC ŽIVI BEZ NEKOLIKO ORGANA, VIŠE PUTA BIO NA IVICI SMRTI: Pobedio i RAK, tvrdi da ga je OVO spasilo!

Predaja ni u jednom trenutku nije dolazila u obzir

Objavljeno:

Sandi Miličević (46) iz Zagreba je vedar čovek pun života iako je u poslednjih pet godina bio u tako lošem stanju da je nekoliko puta visio na ivici smrti, ali nikad nije prestao da veruje u izlečenje.

Njegove su zdravstvene teškoće počele puno pre pojave bolesti.

- Radio sam kao menadžer, imao sam kredit u švajcarcima, tek mi se rodilo drugo dete. A onda je propao posao, kredit mi se utrostručio preko noći, a brak mi se počeo raspadati. Sumanuto sam tražio izlaz. Puno sam pio, jeo, pušio, ma sve. Nisam se štedeo. Bila je 2014.. godina, tačno se sećam. Osećao sam mučninu celi dan i stalno sam povraćao, ali mislio sam da je zbog hrane, priseća se Sandi svojih tegoba za "24 sata".

Uporno je odbijao pomisao da mu treba pomoć lekara. Do uveče je povratio više desetina puta, a uz malaksalost počeli su bolovi u stomaku.

- Do dolaska Hitne više se nisam mogao da se pomaknem. Lekari su mi odmah dijagnostikovali pankreatitis, upalu gušterače. Tada sam doživeo vrlo snažno vantelesno iskustvo. Osećao sam se kao da lebdim u bestežinskom stanju u nekakvoj vati, a ispred mojih očiju gledao sam 1000 filmova paralelno, to su bili moji životi. Moje greške, očekivanja drugih, problemi. Stavili su me na infuziju. Nisam mogao nedeljima popiti ni kap vode bez da povratim, jedva sam se oporavio. Kroz sledećih nekoliko godina hospitalizovali su me najmanje šest puta zbog istog razloga, a na ultrazvuku je svaki put nalaz bio uredan pa nije bilo razloga za alarm - priseća se Sandi pojašnjavajući kako su lekari nakon više hospitalizacija posumnjali da su mu suženi vodovi koji povezuju tanko crevo, gušteraču i žuč.

foto: Wikipedia

Endoskopski pregled gde su sondom kroz jednjak ušli do organa, potvrdio je njihove sumnje, a na red za magnetsku rezonanciju došao je tek za dve godine.

- Do tad su mi tkiva okoštala i više nisu mogli ugraditi stent kojim bi proširili vodove. Početkom 2017. godine opet mi je pozlilo. Ovog sam puta potpuno požuteo i opet završio na Hitnoj. Lekari su otkrili da su mi se u gušterači počele stvarati ciste koje su se do početka 2018. godine grupirale u tumorsku tvorbu. Doktroka me zvala na razgovor u svoju kancelariju i odmah sam znao da ima crne vesti. Rekla mi je da imam karcinom - nastavio je Sandi.

Predaja ni u jednom trenutku nije dolazila u obzir, pa je on tako smireno saslušao njene predloge. Kazala mu je kako ne rade biopsiju tkiva da ne bi dodatno oštetili organe, nego je odmah predložila tzv. Whippleovu operaciju u kojoj uz gušteraču hirurški odstranjuju i sve okolne organe koje bi mogle zahvatiti eventualne metastaze. To je značilo vađenje slezine, dvanaesnika, dela tankog creva, tri četvrtine želuca, dela jetre i limfnih čvorova.

- Crevo se prišiva na ono što je ostalo od želuca, no kad sam išao istraživati, otkrio sam da uprkos tako radikalnom zahvatu preživljenje nije ni pet godina. Na to nisam hteo pristati. U to je vreme od raka gušterače umro Stiv DžobsJ, a uskoro i moj tast. Opcije koje sam imao na raspolaganju, poput zahvata u Turskoj i slično, finansijski su bile neodržive. I tad sam se okrenuo najjednostavnijem što sam mogao – konopljinom ulju. Uz to sam prilagodio ishranu. Pio sam to 90 dana i rak se počeo povlačiti, tumor se smanjio. Potpuno je nestao - nastavio je Sandi.

Srećan zbog te pobede vratio se starim životnim stilovima ne mareći za posledice. Rezultat je bila ponovna kriza. U jako lošem stanju stigao je opet na Hitnu.

- Ponovo sam požuteo, ali sad više nije bilo raka nego mi se vratio pankreatitis. Lekari su rekli kako sad više nemam izbora i obavili su operativni zahvat kojim su mi odstranili većinu unutrašnjih organa. Umesto pet, na operacijskom stolu sam proveo 12 sati. Gušterača je bila potpuno uništena, već je atrofirala. Citopatologija je posle pokazala da se rak potpuno povukao, nisam imao ni jednu karcinomsku ćeliju- priča Sandi i dodaje:

- Organima treba vremena da se priviknu na drugačiji raspored i funkcionisanje. Nekoliko nedelja nisam ništa mogao staviti u usta, nego su me hranili kroz cevčicu u vratu. Na trbuhu sam imao rez preko celog abdomena, više od 50 šavova. Nisam se mogao pomaknuti. Pojavili su se i podlivi. U bolnici sam bio 40 dana. Doma su me pustili tek u decembru. Oporavak mi je bio jako težak i spor jer sam sad morao promeniti sve u životu. Preporučili su mi da jedem samo tri vrste hrane: ječmenu kašu, pire od cvekle i pire od šargarepe. Ideš u toalet osam puta u danu, tuširaš se po sat vremena jer ne možeš brže. Užas. Imao sam 102 kilograma pre operacije, a dotad sam izgubio 46 kilograma doslovno preko noći.

Kako su mu odstranili gušteraču, uz svaki obrok mora piti kapsulu s enzimima gušterače za preradu hrane, a takođe mora uzimati insulin.

- Preporuke s kašicama nisam mogao slediti. Sećam se da sam jeo ječmenu kašu za ručak i zapela mi je u grlu. Bacio sam kapiku i sve. Ja to ne mogu. Počeo sam jesti i drugu hranu uvodeći namirnicu po namirnicu, i kroz 10 dana sam ponovo jeo sve. U roku od dva meseca sam se potpuno oporavio, kao da ništa nije bilo. Danas se osećam izvrsno, a od operacije doslovno nisam ni kinuo. Nemam nikakvih zdravstvenih tegoba - kaže dodajući kako je jedina posledica to što mu se nije vratio osećaj u predelu reza.

Smatra kako je proživljeno pozitivno uticalo na njega.

- Kad si tako jadan u bolnici, zbog bolova ne možeš čitati, gledati televiziju ili spavati. Tad si prisiljen razmišljati i suočiti se sam sa sobom. Navikli smo se na ulogu žrtve i retko razmišljamo o tome da smo za većinu problema koje imamo krivi sami. Trebalo mi je to da si osvestim sve – i dobro i loše - istaknuo je Sandi.

Ima sina (8) i ćerku (17) iz dva prethodna braka. Deca žive s majkama, ali su mu velika podrška te smatra kako svi zajedno, uključujući bivše supruge, imaju dobar odnos.

- Deca su moju bolest dobro prihvatila. Prošli smo sve to uz šalu. Na moj ožiljak se sad naseiju i zovu ga ‘Joker face’. Izgleda im kao veliki Jokerov osmeh. Kod nas je uvek sve išlo na zafrkanciju - kaže Sandi.

Tijekom lečenja zainteresovao se i za ayurvedu te je uopšteno promenio pogled na život. Samo zbog te promene, zaključuje, vredila je muka koju je proživeo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.