SVI SU JOJ ČESTITALI NA BEBI, A ONA JE U STOMAKU KRILA UŽAS! Zbog retke bolesti izvadili su joj 8 ORGANA...
Džemili je dobila užasnu dijagnozu, Foto: Facebook printscreen

borba sa teškim oboljenjem

SVI SU JOJ ČESTITALI NA BEBI, A ONA JE U STOMAKU KRILA UŽAS! Zbog retke bolesti izvadili su joj 8 ORGANA...

Ta bolest svake godine pogodi samo jednog od pola miliona ljudi

Objavljeno:

Džemili Braun (35) iz Sandhursta u engleskom Sariju dobila je dijagnozu pseudomyxoma peritonei (PMP) u septembru 2017. godine.

Ta bolest svake godine pogodi samo jednog od pola miliona ljudi.

PMP obično započinje kao polip u slepom crevu. Ćelije karcinoma se zatim šire na sluznicu trbušne šupljine, gde stvaraju sluz koja postaje tečnost poput želatina koja se zove mucin.

U pokušaju da pobedi bolest i takozvani 'žele stomak', Braun je podnela operaciju koja je trajala 12 sati, a trebalo je ukloniti šest litara mucina (u oktobru 2017. godine). Takođe joj je uklonjeno osam nevitalnih organa, no rak se svejedno vratio u septembru prošle godine.

Uz upozorenje lekara da postoji još malo toga što oni mogu učiniti u vezi njenog stanja, Džemili je sada na listi čekanja za eksperimentalni tretman. Naime, trebalo bi od darivatelja da dobije želudac, tanko crevo, debelo crevo i gušteraču.

Zbog bolesti i veličine stomaka mnogi su mislili da je trudna.

- Bila sam u redu u banci, a blagajnica me pogledala i pitala kada će se dete roditi - ispričala je i dodala da joj je rekla da zapravo nije trudna pa se blagajnica sasvim zbunila.

Braun tvrdi da je s vremenom postala puno blaža u vezi toga i da ne uzima takve komentare toliko k srcu. No ovo nije bila jedina prilika kada su stranci mislili da je gospođa Braun trudna.

Njen suprug Tim ispričao je da su neposredno pre operacije Džemili i on otišli da kupe novi venčani prsten jer nije želeo da joj originalni bude oštećen u bolnici. Prodavačica ih je tada pogledala i upitala jesu li se venčali zato što Džemili nosi dete. Tim je na to ostao bez reči.

- To je tumor i izlazi van u utorak - odgovorila joj je Džemili.

Bolest je započela tako što je Braun, inače majka 10-godišnje Majane, počela da povraća više puta dnevno u aprilu 2017. godine. Takođe se borila s umorom i primetila je kako joj se stomak širi.

Lekari su u početku bili zbunjeni i lečili su ju od plućne embolije. No stomak koji se širio nije bio uobičajeni simptom. Pet meseci nakon što su se pojavili prvi simptomi, na pregledu su joj primetili nakupljanje tečnosti u stomaku.

Bila je prisiljena na citoredukciju uz HIPEC (hipertermička intraperitonealnahkemoterapija) u bolnici u Basingstokeu. Citoreduktivna operacija uklanja sve vidljive tumore koji se nalaze u trbušnoj šupljini, dok HIPEC deluje direktno na abdomen tokom operacije.

Lekari su joj uklonili osam organa: debelo crevo, deo tankog creva, slepo crevo, slezenu, jajnike, jajovod, maternicu i omentum - list masnog tkiva koji se proteže preko stomaka. Osim toga, uklonili su joj i pupak.

Kako nema debelo crevo, hranu mora dobivati intravenozno, a otpad se nakuplja u vrećici 'stoma'.

Ovakva situacija je Braun primorala da odustane od administrativnog posla. Ipak, činilo se da je operacija usjela, sve dok se bolest nije vratila pre godinu dana.

- Prva operacija oduzela mi je puno, ali vredilo je živeti tih 14 meseci kasnije - rekla je Braun.

Ovog puta rečeno joj je da treba šest hemoterapija. Nakon završetka naporne terapije, u januaru je otišla u bolnicu sa blokiranom vrećicom stoma. Dok su lekari tragali za uzrokom, otkrili su da se 'želatin' vratio te da je 'stisnuo' njene unutrašnje organe.

Nakon toga se u martu sastala s specijalistima kako bi razgovarali o sledećem koraku. Rečeno joj je da joj je jedino preostala mogućnost transplantacije više organa koja je, navodno, u svetu obavljena samo 14 puta.

Nalazi se na listi čekanja za postupak u bolnicama na univerzitetu Oksford. Očekuje se da će Braun biti u bolnici oko osam nedelja, nakon čega će uslediti šest meseci oporavka kod kuće. Lekari su je upozorili da je operacija neće izlečiti, ali bi joj mogla produžiti život i poboljšati kvalitet života.

- Jedna od najtežih stvari za mene je to koliko je ovo stanje zapravo retko - rekla je.

Uprkos svemu što je pretrpela, Braun tvrdi da je to iskušenje zbližilo njezinu porodicu.

- To nije nešto što želite da prođete u životu, ali istovremeno nas to i zbližava, a sada definitivno više cenimo naše zajedničko vreme - tvrdi ona.

Njen suprug dodao je da njegova žena ima pozitivan pogled na sve i u prilično strašnim okolnostima pokušava ostati pozitivna. Međutim, teško je pričati o tome kroz što je sve prošla i što još može da dođe. Ali uprkos tome, oni se i dalje trude da uživaju ​​u stvarima i prožive svaki dan u potpunosti, piše Daily Mail.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.