KOMBINACIJA OVA DVA VOĆA JE VITAMINSKA BOMBA ZA ORGANIZAM! Kada se jedu zajedno, UNIŠTAVAJU štetne šećere
Ova kombinacija voća je jako zdrava (ilustracija), Foto: Thinkstock

zdravlje

KOMBINACIJA OVA DVA VOĆA JE VITAMINSKA BOMBA ZA ORGANIZAM! Kada se jedu zajedno, UNIŠTAVAJU štetne šećere

Istraživanjem je otkriveno da heperetin iz narandže i trans-resveratrol iz grožđa mogu pomoći kod lečenja nekih bolesti, a evo što na to kaže naša nutricionistkinja, Irena Švenda

Objavljeno:

Istraživanjem je otkriveno da heperetin iz narandže i trans-resveratrol iz grožđa mogu pomoći kod lečenja nekih bolesti, a evo što na to kaže nutricionistkinja Irena Švenda.

Hrvatska nutricionistkinja Irena Švenda kaže da je istina da istraživanja potvrđuju da resveratrol i hesperitin mogu pomoći u lečenju navedenih bolesti, ali da trebamo znati da je gojaznost, nakon koje često sledi dijabetes i povišeni krvni pritisaa, većinom posledica prevelikog kalorijskog unosa u odnosnu na nedostatnu fizičku aktivnost.

foto: Pixabay

- Kako se taj deo leči promenom u ishrani, mršavljenjem, navedeni sastojci teško će delovati ako osoba i dalje ostane kod istih navika. Kada se jedu narandže i grožđe, često je to u nedostatnoj terapijskoj količini, pa je najbolje za smirenje upale, uz voće, uzimati dodatke ishrani- rekla je Švenda.

foto: Profimedia

Kako ovo voće deluje?

HESP i TRES mogu povećati količinu specifičnog proteina u telu. Taj protein je poznat kao glioksalaza 1, koji može neutralizovati metilglioksal (MG), spoj dobiven iz šećera koji može uništiti vaše zdravlje. Ako u telu imate puno MG-a, to može dovesti do insulinske rezistencije, a time i do dijabetesa (tip 2).

Osim toga, povećana količina navedenog spoja može oštetiti krvne žile, a istovremeno i narušiti telesnu upotrebu holesterola. To može biti štetno jer može uticati i na kardiovaskularni sustav.

Budući da grožđe i narandže mogu neutralizovati MG, to znači da konzumiranje ovog voća može biti dobro za navedene bolesti. No, autor studije naglašava važnost zdrave ishrane, telesne aktivnosti i ostalih činilaca potrebnih za zdrav život.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.