IMA SAMO 17 KALORIJA, JEDITE KOLIKO HOĆETE: Uz pomoć  OVE namirnice kilogrami se sami TOPE
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Impresivno!

IMA SAMO 17 KALORIJA, JEDITE KOLIKO HOĆETE: Uz pomoć OVE namirnice kilogrami se sami TOPE

Ovo povrće sadrži i veoma malu količinu kalorija 

Objavljeno: 18.06.2019. 20:29h
  • 8

Tikvice se svrstavaju u porodicu bundeva, potiču iz Meksika, a već 10.000 godina konzumiraju se u ishrani.

Poznavaoci ove namirnice kažu da najbolji ukus imaju one tikvice koje su dugačke do 15 cm. Osim plodova jestivi su i cvetovi, a interesantno je da se oni, takođe, jedu pohovani.

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Magnezijum igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprečavaju oksidaciju holesterola i posledično smanjuju rizik za aterosklerozu.

Folna kiselina učestvuje u regulaciji nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utiču na smanjenje povišenog holesterola. Naime, i povišen nivo homocisteina i povišen nivo holesterola dobro su poznati činioci rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo povrće sadrži i veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentraciju. Takođe, sadrži znatne količine vitamina C.

Tikvice blagotvorno deluju i na probavni sistem. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama creva od spojeva, koji su potencijalni kancerogeni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media