OVA LETNJA NAMIRNICA TOPI KILOGRAME KO OD ŠALE: Lekari su dokazali da i USPORAVA STARENJE!
Tikvice su savršena letnja namirnica, Foto: Profimedia

da li ste znali?

OVA LETNJA NAMIRNICA TOPI KILOGRAME KO OD ŠALE: Lekari su dokazali da i USPORAVA STARENJE!

Postoji mnogo načina da je pripremiš!

Objavljeno:

Tikvice su savršena letnja namirnica. Imaju samo 20 kalorija po komadu, nula masnoća i holesterola i 35 posto dnevne preporučene doze vitamina C.

Sadrže i značajne količine vitamina B6, C, K, riboflavina i minerala poput kalijuma i mangana, a ovo su još neke njene prednosti:

1. Podstiču probavu

Tikvice poboljšavaju probavu, a mogu smanjiti i učestale tegobe sa zatvorom. One takođe sadrže značajne količine vlakana, elektrolita i drugih hranjivih elemenata koji su potrebni za zdrav sistem probave.

2. Usporavaju starenje

Starenje je posledica delovanja toksina, slobodnih radikala i upala kojima je telo izloženo tokom godina. Tikvice su bogate antioksidansima i protivupalnim fitonutrijentima koji pomažu u oslobodađanju tela od slobodnih radikala.

3. Snižava nivo šećera u krvi

Visok nivo šećera u krvi i dijabetes su problemi koje dodatno pogoršava nezdrava ishrana. Uključivanjem tikvica u ishranu povećavate unos vlakana. Istraživanja pokazuju da uključivanje najmanje 30 grama vlakana u dnevnu ishranu značajno smanjuje rizik od dijabetesa.

4. Ubrzavaju zarastanje rana

Ovo letnje povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

5. Čuvar prostate

Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno deluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

6. Pomažu pri gubitku težine

Tikvice su niskokalorične i upravo zbog toga idealne za one koji žele da smršaju. Uključivanjem tikvica u ishranu povećavate unos vlakana i vode. To znači da ćete duže osećati sitost i zato ćete manje jesti. Dugoročno, izgubićete deo svoje prekomerne težine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.